fbpx

Word zendeling

Geven

2.500 gratis zonnepanelen voor Afrika

23 jun 2021

Gratis zonnepanelen op dak voor Afrika

2.500 gratis zonnepanelen voor Afrika

23 jun 2021

Anco en Ewien van Bergeijk zijn zendelingen in Afrika. En maken bijzondere dingen mee! Zo kreeg Anco een tijdje terug een onverwacht telefoontje met de vraag of hij 2.500 zonnepanelen wilde kopen, voor een lage prijs. Zijn antwoord: “Nee, maar als ik ze cadeau krijg wil ik ze zelf wel van het dak halen.” Wat denk jij wat er vervolgens gebeurde? Lees snel verder als je het antwoord wilt weten!

Om te beginnen.. Zonnepanelen en zending, wat hebben die twee met elkaar te maken?

We zijn wat we zelf noemen ’technisch zendingswerkers’ en ondersteunen lokale projecten en leiders met de gaven die God ons heeft gegeven. We mogen bijvoorbeeld Bijbelscholen en medische klinieken van water- en zonne-energie voorzien. Hierdoor kunnen lokale voorgangers en zendelingen beter hun werk doen, tegen (veel!) lagere kosten. Als er geen water- of zonne-energie is moeten er steeds dure en vervuilende dieselgeneratoren gebruikt worden.

Zendelingen Anco en Ewien van Bergeijk

Wat gaaf zeg! Maar waarom wezen jullie dan het aanbod voor deze spotgoedkope panelen af?

We hadden op dat moment ‘domweg’ geen tijd en middelen om er serieus mee aan de slag te gaan. Daarnaast is het altijd mooi om te zien wat God mogelijk met een bepaalde situatie gaat doen, wanneer we niet direct zelf handelen.

Wat gebeurde er toen jullie vertelden dat jullie niet voor de zonnepanelen konden/wilden betalen?

Na het eerste telefoontje met het aanbod om de panelen te komen bleef het opvallend stil. Maar we bleven regelmatig terugdenken aan het aanbod en bleven in gebed. Drie maanden geleden kreeg Anco uit het niets plotseling een telefoontje met of we nog steeds interesse hadden. De kosten voor professionele recycling van de panelen bleken hoog te zijn. En om deze reden wilden ze de panelen liever weggeven.

Anco werd gevraagd om een plan van aanpak te schrijven en uit te leggen hoe hij de panelen op een professionele manier zou kunnen verwijderen. Pas toen we onlangs bericht ontvingen dat de verzekering groen licht gaf om deze klus op zeer korte termijn te klaren, konden we ook daadwerkelijk aan de slag. Wat een zegen!

Zonnepanelen-dak-Afrika

Was het toeval dat jullie de zonnepanelen gratis kregen, of gebeuren dit soort dingen vaker?

Toeval bestaat niet, al kwam dit ons wel toe gevallen – haha! Dit soort dingen gebeuren zeker wel vaker, al ziet het er elke keer wel wat anders uit. Een praktisch voorbeeld is bijvoorbeeld een terugroepactie van batterijen door een brand, die nu op bijbelscholen in West-Afrika dienen. Doordat ze tweedehands en onverkoopbaar werden, werden ze voor ons werk betaalbaar. De afdankertjes die als het ware worden ingezet voor Gods Koninkrijk – mooi toch 🙂 Achteraf wordt vaak duidelijk(er) wat voor bedoeling God met een bepaalde actie had en dat is dan puur genieten om er later op terug te kijken.

Ben je benieuwd hoe dit verhaal afloopt? Binnenkort komt deel 2 online!

📷 Foto’s: Ewien van Bergeijk

Nieuwste berichten

Zaaien en oogsten in Japan

Zaaien en oogsten in Japan

Het verhaal van Mabel Francis en het echtpaar Schaeffer toont de volharding en vaak ...
Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...