fbpx

Word zendeling

Geven

5 vragen aan nieuwe (?) CAMA collega Matthijs Westerkamp

13 mrt 2020

Zendeling en kantoormedewerker Matthijs Westerkamp

5 vragen aan nieuwe (?) CAMA collega Matthijs Westerkamp

13 mrt 2020

Nieuw? Matthijs is toch helemaal niet nieuw? Samen met zijn vrouw Willienke en zijn gezin woonde en werkte hij jarenlang als zendeling in Niger. Ze waren vooral werkzaam onder de Toeareg, één van de minst bereikte volken van het land. Sinds 1 maart werkt Matthijs op het kantoor van CAMA Zending. Marcel Oosterkamp sprak hem hierover.

1. Wat een verandering dat jullie weer terug in Nederland zijn Matthijs! Ben je al weer gewend aan het koude weer? Of mis je de woestijn van Niger?

“Inderdaad is het klimaat schakelen. We komen uit een woestijnklimaat met temperaturen van rond de 40 graden. We liepen eigenlijk het hele jaar door op sandalen. Het klinkt misschien heerlijk als je dit nu in de kou van Nederland leest maar de hitte doet ook veel met je energie en onze kinderen hadden vaak last van warmteuitslag. Als het regende rende de kinderen naar buiten om in de regen te dansen, dat hebben ze in Nederland snel afgeleerd ;). Het weer is overigens niet het enige waar we aan moeten wennen. De snelheid waarmee alles hier gaat en de druk bezette agenda’s van mensen is voor ons aanpassen en schakelen. We missen het wel dat we geen kamelen meer zien in het straatbeeld. “

2. Hoe heb jij Niger ervaren? Wat is je het meest bijgebleven?

“In Niger wonen veel mensen in extreme armoede. Vlak bij ons ons huis was een vuilnisbelt waar kinderen op zoek waren naar herbruikbaar materiaal. De dagelijkse confrontatie met armoede en de uitzichtloosheid was niet makkelijk. Toch vond ik het indrukwekkend om te zien en te ervaren dat Jezus daar zijn kerk bouwt. Ik ben onder de indruk geraakt van de persoonlijke verhalen van christenen die tot geloof zijn gekomen, vaak door een droom waarin ze Jezus hebben ontmoet. Veel van deze gelovigen kregen daardoor weer perspectief. Een van de dingen die ik heb helpen opzetten zijn de Bijbelkampen voor de Toeareg gelovigen. Eens per jaar kwamen zo’n twee honderd Toeareg christenen naar de hoofdstad voor onderwijs en om samen God te aanbidden. Elk jaar opnieuw waren velen bemoedigd en gesterkt door deze ontmoetingen.”

3. Zendingswerk kan soms erg intensief zijn. Wat vond je het moeilijkst aan zendeling zijn?

“Het voortdurende beroep dat op je gedaan kan worden. Op een gegeven moment weten mensen je huis te vinden en komen ze met vragen om hulp. In een van de minst ontwikkelde landen ter wereld gaan die hulpvragen soms over leven en dood, zoals medicijnen voor hen of de kinderen of eten voor die avond. Bij zulke vragen moet je ook kijken naar wat op de langere termijn goed is, niet alleen voor die persoon maar ook voor het land en dit gaf wel een voortdurende strijd in wat wijs is om te doen. “

Vrolijke kerstfoto familie Westerkamp

4. Hoe is het voor je gezin om weer terug te zijn in Nederland? Wordt er veel kaas gegeten?

“We moeten allemaal wennen maar dat gaat beter dan ik had verwacht. De eerste keren weer in de supermarkt zijn overweldigend. Zoveel eten en gewoon op voorraad. Ik hoop dat ik die verwondering van de rijk gevulde schappen nog lang kan vasthouden. Ook zijn we als gezin al veel op pad geweest en hebben we leuke uitjes gedaan. In Niger zaten we vaak aan huis gekluisterd en konden we om veiligheidsredenen de hoofdstad niet verlaten. In Nederland is er weer zoveel moois te zien en te beleven. We genieten van het weer kunnen fietsen. En ja, we eten veel kaas en hebben momenteel wel vijf verschillende pakken hagelslag open als we brood eten.”

5. Je nieuwe werktitel is “Coach Zendelingen”. Wat ga je doen bij CAMA Zending?

“Als Coach Zendelingen ga ik me bezig houden met de (kandidaat) zendelingen die uitgezonden zijn namens CAMA zending. Meer dan zestig mensen werken namens CAMA zending op plekken op de wereld waar het goede nieuws van Jezus nog maar weinig gehoord wordt. Dit zijn vaak uitdagende landen en het werk en leven kan soms moeilijk en eenzaam zijn. In mijn nieuwe taak houd ik contact met deze mensen en loop ik met ze op. Dit zal zijn via de mail, social media en video bellen. Als mensen met verlof zijn kan ik ze hier in Nederland spreken en af en toe zal ik een reis maken om mensen in hun context op te zoeken. Zelf heb ik een twee jarige coaching opleiding gevolgd en hoop ik met de combinatie van de ervaringen die ik heb opgedaan in Niger iets te kunnen betekenen voor de mensen die nu namens CAMA zending aan het werk zijn. Het is een grote taak en ik kan het ook niet alleen. In sommige gevallen zal ik samen met de zendeling op zoek gaan naar professionele hulp.”

Nieuwste berichten

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...
24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...