fbpx

Word zendeling

Geven

6 vragen aan Boudewijn: ‘Het was alsof de hemel een druppel goedheid boven mij losliet’

28 jan 2020

Directeur Boudewijn lacht en profil met blauw overhemd

6 vragen aan Boudewijn: ‘Het was alsof de hemel een druppel goedheid boven mij losliet’

28 jan 2020

Voor het online platform OnMission interviewde Wijnand Voogdt onze directeur Boudewijn.Waarom? Omdat Boudewijn veel ervaring heeft met zending en OnMission gaat over mensen die onder de indruk zijn van Jezus Christus. Een goede combi dus! 

Boudewijn Schoonhoven (47) is directeur van CAMA Zending, hij is getrouwd en vader van drie kinderen. In dit interview vertelt Boudewijn over nooit helemaal thuis zijn, over zijn aanraking in de Christelijk Gereformeerde Kerk in Dordrecht, en over zending, evangelisatie en gerechtigheid: ‘Het draait allemaal om Jezus.’

Als zoon van een landbouw-wetenschapper woonde je vanaf je babytijd tot je 15e in Colombia. Hoe heb je dit ervaren?

In Colombia wonen heel vriendelijke mensen en het is er altijd mooi weer. Ik was op zich één van hen en ik sprak Spaans als een echte Colombiaan. Maar toch was en bleef ik ook een buitenstaander. Mensen die in het buitenland gaan wonen – zendingswerkers dus ook – moeten zich daar op instellen: je wordt geaccepteerd en misschien ook geliefd, maar het heeft wel altijd zijn grenzen.

Je bent directeur van een zendingsorganisatie. Wanneer heeft het geloof jou gegrepen?

Ik kwam uit een echt drugs-land. Maar in mijn klas in Colombia gebruikte niemand drugs. Na mijn terugkeer naar Nederland was er maar één kind in mijn klas die géén drugs gebruikte. En dat was ik niet, helaas. Ik stapte er vol in. Drugs, meisjes, boze geesten. Mijn moeder leerde me: ‘Als je in de problemen komt, moet je naar Jezus toe.’ In die situatie was ik een paar jaar later beland. Ik voelde over mijn leven: als ik nu sterf, ga ik de hel in. Op een zondag liep ik terug naar de kamer in Dordrecht waar ik woonde. Ik zocht een kerk en de eerste die ik vond was de Christelijk Gereformeerde Kerk. Ik weet niet zo goed meer wat daar gezegd werd, maar ik weet wel dat ik er al snel zat te janken: al mijn eenzaamheid en verdriet kwam er uit. Het was alsof de hemel een druppel goedheid boven mij losliet. Iemand vroeg: Ben je nu bekeerd? Ik zei: Ik weet niet precies wat dat betekent, maar ik denkt het wel. Er was een kinderliedje van vroeger dat maar bleef klinken in mijn hoofd: Yes, Jesus loves me. Niet veel later zat ik weer eens in de coffeeshop, samen met mijn twee broers. Ik vertelde hen dat ik Jezus had leren kennen. Dat hadden ze niet van mijn verwacht. Vanaf die tijd ging ik stapje voor stapje een pad op van levensheiliging. Mijn broers vonden dat verrassend, maar ook wel prima. Voor mij, niet voor henzelf. Ik leerde toen al snel dat we kunnen getuigen van ons eigen geloof, maar dat we anderen niet kunnen overtuigen. Gelukkig kan ik wel voor hen (blijven) bidden.

“Er zijn een hoop zendingsorganisaties. Waarin onderscheidt CAMA zich?”

Onze core business is gemeentestichting en we zijn echt gericht op de minst bereikte volken, daar gaan we naar toe. We zijn ook een interkerkelijke zendingsorganisatie. Als we in ons werk een nieuwe kerk starten, hoeft dat niet per se een CAMA kerk te zijn, maar het is wel handig om weer verder te kunnen groeien.

Een Cama-uitgangspunt is: “All missionary endeavour must come out of the deeper life” Leg dat eens uit.

Het betekent dat alles begint bij Jezus, en dat jouw leven als zendingswerker door hem gevoed wordt. Wij zeggen vaak: The whole Christ, for the whole person, for the whole world. Hoe meer je Jezus leert kennen, hoe belangrijker je zending gaat vinden. Of omgedraaid: als je zending wil doen, dan moet je Jezus echt kennen.

Gemeentestichting is jullie core business zei je, hoe werkt dat?

Als er geen christen is in een land, sturen we er een zendingswerker heen – vanuit dat land gezien een ‘rare snuiter’. Maar als er dan een lokale kerk is die zelfstandig verder kan, kan de ‘vreemdeling’ naar huis. Een van onze eerste zendelingen in Afrika ontdekte meer dan honderd jaar geleden: Afrika moet bereikt worden door de Afrikanen. Die benadering is voor ons leidend. Wel willen we graag ondersteunen om zo’n lokale kerk echt missionair te laten zijn. Zo steunen we vanuit Nederland een Turkse gemeente die de visie heeft om Turkije te bereiken. Dat is goud waard!

Als jij komende zondag 1 minuut mocht live-streamen in elke Nederlandse kerk, wat zou dan de kern van je boodschap zijn?

Jezus is onze missie. Het CAMA-werk begon aan het einde van de 19e eeuw als gevolg van de bediening van de New Yorkse voorganger Albert Simpson. Hij legde veel nadruk op heiliging en genezing. Sommige mensen bleken toen vooral geïnteresseerd te zijn in genezing, en niet zozeer in Jezus Christus. Dan is het oppassen dat genezing geen losstaand product wordt. Vandaag de dag denken we in Nederland over zending vooral in termen van gerechtigheid en noodhulp. Wat we dreigen te missen is: Jezus zélf is onze missie. Echte gerechtigheid krijg je door Jezus. Als je vrede wil brengen, maak dan ruimte voor de shalom van de Vredevorst. En ook bij onze CAMA-aanpak geldt: het is niet belangrijk hoeveel kerken er zijn, het is belangrijk dat Jezus steeds zichtbaarder wordt in een land. Het draait allemaal om Jezus.

Bron: OnMission (Wijnand Voogdt)

Nieuwste berichten

24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...
De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Project van de maand | April

Project van de maand | April

Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote aantallen vluchtelingen in ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...