fbpx

Word zendeling

Geven

Aardbeving Lombok: CAMA reageert

21 aug 2018

Indonesische mensen zitten op grond voor provisorische tent

Aardbeving Lombok: CAMA reageert

21 aug 2018

Na de verwoestende aardbevingen in Indonesië werkt CAMA samen met de lokale CAMA kerken om noodhulp en wederopbouw op gang te helpen. Doordat CAMA zo sterk aanwezig is in dit deel van Indonesië waren CAMA zendelingen al heel snel ter plaatse om hulp te verlenen en de schade te inventariseren.

De recente aardbevingen op het Indonesische eiland Lombok hebben enorme schade aangericht. Meer dan 75 % van alle woningen zijn verwoest, honderdduizenden mensen zijn hun huizen ontvlucht en het dodental ligt op dit moment boven de 400.  Duizenden mensen leven nu in geïmproviseerde tenten, zijn getraumatiseerd en leven in angst voor naschokken. Ook zijn er 20.000 mensen die onmiddellijk hulp nodig hebben.

De allereerste CAMA zendelingen werden naar Lombok gezonden (1937)

Lombok is overwegend islamitisch, maar er zijn ook zeven CAMA kerken actief op het eiland. Van oudsher heeft CAMA Zending een sterke band met dit bijzondere stukje van Indonesië. De allereerste CAMA zendelingen werden namelijk gezonden naar Lombok (1937). Op de voorpagina van ons eerste magazine in 1939 (de Pionier) pronkte zelfs nog een getekende Sesak, een oorspronkelijke bewoner van Lombok.

Afgelopen week hebben we contact gehad met één van de CAMA zendelingen ter plaatste. Hij werkt samen met een team om dag en nacht noodhulp te verstrekken en hulp te coördineren. Hij zei: “Ik ben gewoonweg te moe om te schrijven. Kan ik je een aantal dingen vertellen zodat je deze verder kunt verspreiden?” Op de foto’s en het filmpje is duidelijk te zien hoe heftig de verwoestingen zijn.

Deze verwoesting doet me sterk herinneren aan de tsunami in Aceh uit 2004

Dit zijn de laatste updates:

 • Het basiskamp voor hulpverlening is vlakbij het epicentrum van de aardbeving – op het noordelijk deel van het eiland – en wordt ontzettend druk bezocht
 • De eerste pick-ups met tenten, voedsel, water en generatoren zijn gearriveerd
 • Het noodteam bestaat uit lokale dorpsbewoners, vrijwilligers en leden van lokale CAMA kerken
 • Een aantal opmerkingen van de CAMA zendeling:
  • “Deze verwoesting doet me sterk herinneren aan de tsunami in Aceh uit 2004”
  • “Er zijn geen NGO’s aanwezig en ook de VN is er nog niet in de 20 dorpjes die we bezocht hebben”
  • “In de 20 bezochte dorpjes hebben we geen volgelingen van Jezus kunnen vinden”
  • “Ik kwam aan in een dorpje waar ik een nogal norse man tegenkwam. “Waarom bent u hier, met welke reden?”, vroeg de man mij. Ik reageerde: “Ik kijk rond om te kijken of we hier iets kunnen doen om te helpen.” De man antwoordde, “Ben je een moslim?” “Nee, ik ben een volgeling van Jezus Christus. We hebben bevoorrading in een dorpje ongeveer 20 minuten van hier, als je me volgt kun je krijgen wat je nodig hebt.” De man volgde me naar het basiskamp en nam zo veel mogelijk mee op zijn motor. Opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.”

Helpt u mee?

Financiële hulp is onmiddellijk nodig. Zowel voor noodhulp als voor de wederopbouw van Lombok zijn veel middelen nodig. Helpt u mee? Doneer dan met omschrijving “Noodhulp Lombok” en bid mee. De financiële middelen worden via de lokale CAMA werkers ingezet voor directe noodhulp en wederopbouw van Lombok. We bidden dat we juist in deze moeilijke tijd de liefde van Jezus mogen laten zien aan de inwoners van Lombok.

Nieuwste berichten

Zaaien en oogsten in Japan

Zaaien en oogsten in Japan

Het verhaal van Mabel Francis en het echtpaar Schaeffer toont de volharding en vaak ...
Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...