fbpx

Word zendeling

Geven

Deze zendelingen gaan nog lang niet met pensioen

6 feb 2019

Zendeling Jon in operatiekamer samen met dokters in dokterskleding in Guinee

Deze zendelingen gaan nog lang niet met pensioen

6 feb 2019

67 jaar, maar nog lang niet moe! CAMA Zendelingen Arjo en Adrie de Vroome hebben zich onlangs gestort op twee nieuwe projecten in de bush van Guinee in West-Afrika. Arjo heeft de leiding over een bouwproject en Adrie gaat het onderwijs opzetten voor een nieuwe verpleegopleiding.

Hoge sterftecijfers

“De sterftecijfers bij geboorte zijn in Guinee al heel hoog ten opzichte van landen daar omheen en in het land zelf zijn de cijfers in onze zuidelijke regio het hoogst”, legt Arjo uit.”Er zijn ook veel complicaties bij de moeders vanwege de vrouwenbesnijdenis die daar toegepast wordt”, vult Adrie aan. “Veel moeders overlijden bij de bevalling of lopen letsel of infecties op bij het baren van kinderen.”

Uitbreiding

Zendeling Arjo aan het werk op zendingsveldGoede medische hulp is daarom belangrijk. Het medisch centrum zal worden uitgebreid met de kraamkliniek, die speciaal gericht is op bevallingen en de hulp aan moeders. De kosten voor de bouw bedragen ongeveer 175.000 euro. Er is al flink wat geld binnen gekomen via acties, maar op dit moment is er nog ongeveer 95.000 euro nodig.

Begin februari wordt er gestart met het storten van de fundering voor de kraamkliniek. Arjo: “Ik hoop dat het resterende geld binnenkomt, zodat we het bouwproject nog dit jaar kunnen afronden. Daarna moet de inrichting nog gedaan worden.”

Volwaardige opleiding

Wanneer Arjo de bouwers gaat begeleiden, stort Adrie zich samen met het Nederlands-Amerikaanse zendingsechtpaar Jon en Anja Erickson op de voorbereidingen voor het opzetten van een volwaardige opleiding voor verpleegkundigen. Dit gaat gebeuren volgens alle richtlijnen die er zijn in Guinee. De driejarige opleiding gaat in het najaar van 2019 van start.

Anja Erickson is een Nederlandse verpleegkundige. Samen met haar man Jon is zij medeoprichter van het medisch centrum in de jungle van Guinee. Ook Adrie de Vroome heeft overigens een verpleegkundige achtergrond.

Pensioen

Zendelingen Arjo en Adrie de VroomeArjo en Adrie de Vroome zijn inmiddels allebei 67 jaar en zouden met pensioen kunnen gaan. “Maar dit is zo leuk om te doen! En ook heel erg nodig. Zolang we gezond zijn, willen we doorgaan.”

Toch vinden ze het fijn dat ze tijdens hun werkzaamheden voor twee hulpprojecten niet voortdurend in Afrika zullen zijn, maar heen en weer kunnen reizen. Ze komen half april namelijk weer terug en zullen in september opnieuw voor een korte periode naar Guinee gaan.

Steun dit project

Giften voor het project kunnen worden overgemaakt naar  IBAN: NL76ABNA0484674048 onder vermelding van Kraamafdeling HKK, of via onderstaande knop.

Bron: Bert Brons (Het Kontakt)

Nieuwste berichten

De kerk, een veilige plek

De kerk, een veilige plek

Onlangs was een aantal van onze zendelingen in een land in West-Afrika dat ...
Online Zendingswebinar 20 juni

Online Zendingswebinar 20 juni

Heb jij het verlangen de zending in te gaan of wil je meer weten over wat het is om ...
Boeiende lezingen en workshops tijdens conferentiedag MISSIE.NU

Boeiende lezingen en workshops tijdens conferentiedag MISSIE.NU

Op vrijdag 12 mei 2023 vindt van 09.30 tot 15.00 uur de conferentiedag van MISSIE.NU ...
Hoop in West-Afrika

Hoop in West-Afrika

In N’Zao, een dorpje in Zuid-Oost Guinee, bevindt zich een klein ziekenhuis, de Hoop ...