fbpx

Word zendeling

Geven

Elmer en Hannah gaan van Barneveld naar Portugal

5 aug 2021

Elmer en Hannah gaan van Barneveld naar Portugal

5 aug 2021

“Familie en vrienden loslaten doet pijn. Maar dat kan erbij horen in Gods koninkrijk. We zijn niet geroepen voor de makkelijkste weg.” Elmer en Hannah Verweij zitten momenteel in een spannende fase. In deze maand zijn zij samen met hun vier kinderen Salomé, Thomas, Michaël en Naomi van hun woonplaats Barneveld naar Portugal vertrokken. CIP.nl sprak met Elmer en Hannah over hun zendingsdroom, familie loslaten en een bijzondere profetie.”

Elmer en Hannah leerden elkaar online kennen. Gek genoeg liepen de dates op niets uit. “We zijn wel bevriend geraakt”, vertelt Hannah. Zij kreeg verkering met een ander. Maar Elmer had wel degelijk een oogje op haar. “Ik ging voor een half jaar naar Canada, om familie op te zoeken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Op mijn afscheidsfeestje hoorde ik dat Hannah het had uitgemaakt met haar vriend. Ik had alles al geregeld, dus ik moest wel naar Canada.” Hannah: “Achteraf was dat heel helpend. Op afstand hadden we per e-mail de ruimte om elkaar beter te leren kennen en hadden we verdiepende geloofsgesprekken.”

“Toen ik mijn zendingszoektocht met Hans Maat deelde, ging hij in gebed. ‘Hannah, ik geloof dat de Heer wil zeggen dat Hij jullie binnen Europa wil gebruiken en krijg iets door van 1,5.’”

Nadat Elmer uit Canada terugkeerde, moesten de twee elkaar wéér lange tijd missen. Hannah hield zich drie maanden bezig met zendingswerk. “Ik verbleef op zendingsschip Doulos (inmiddels niet meer als zendingsschip in gebruik, red) van Operatie Mobilisatie. Ik werd bemoedigd door gelovigen om mij heen. God was aan het werk en ik zat als het ware op de eerste rij. Een fantastische tijd! Toen dacht ik al: dit zou ik later ook wel willen doen. Dat is altijd een verlangen geweest.” Elmer: “Voor mij was het een goede test. Ik dacht: als ik haar tijdens die maanden echt mis, ga ik haar ten huwelijk vragen. En dat was het geval!”

Zending was hun gezamenlijke droom. Elmer: “Dat ging altijd in fases. Soms ebde onze zendingsdroom weer weg, maar we hebben altijd het verlangen gehad om ons geloof te leven.”

Hoe kwam Portugal op jullie pad?

Hannah: “We vroegen ons af wanneer de tijd rijp zou zijn om te gaan. Meestal geeft God niet letterlijk een briefje uit de hemel. We waren een keer bij een kerkdienst waar iemand vertelde over een profetie die hij had ontvangen van Evangelisch Werkverband-directeur Hans Maat. Dat was geweldig om te horen. In mijn hoofd ging een luikje open: ‘Er zijn mensen die de gave van profetie hebben, wat bijzonder!’ Vervolgens ben ik naar een evenement van het Evangelisch Werkverband gegaan en meldde ik mij aan voor een workshop over profetie. Toen ik mijn zendingszoektocht met Hans Maat deelde, ging hij in gebed. ‘Hannah, ik geloof dat de Heer wil zeggen dat Hij jullie binnen Europa wil gebruiken en krijg iets door van 1,5.’”

Elmer: “We dachten, dan zal het binnen 1,5 jaar wel duidelijk worden.”

“Portugal behoort tot zendingsgebied. Het cultuurchristendom staat op een hoger pitje dan een levend geloof met Jezus.”

Hannah: “We wilden niet de zending in als onze kinderen oud zijn. CAMA Zending zelf hanteert dat ook als voorwaarde, gezinnen met tieners zenden ze niet uit. Vandaar ook de vijf jaar, omdat Salomé dan 12 is en dat we dan onszelf de tijd willen geven om na te denken of we teruggaan voor de middelbare school in Nederland voor onze kinderen, of dat we blijven en dan dus ook meteen voor langere tijd. Toen bleven Frankrijk, Spanje en Portugal als opties over. Uiteindelijk bleek Portugal het beste te passen. Daar komt bij dat we dat het gesprek met CAMA plaatsvond op een moment dat we nog niet zo lang in de 1,5 metersamenleving leefden. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek.”

Voor sommigen kan het gek klinken: Nederlanders die naar Portugal verhuizen om het evangelie bekend te maken. Wat zeggen jullie tegen mensen dat het handiger is dat Portugese christenen in hun land Jezus’ boodschap delen omdat zij hun cultuur het beste kennen/aanvoelen?

“Portugal behoort tot zendingsgebied. Slechts 0,4 procent van de bevolking is actief christen. Dat is heel erg weinig. De Rooms-Katholieke Kerk staat niet meer zo hoog in aanzien als vroeger. De Kerk wordt vooral met machtsmisbruik en het koloniale verleden van het land geassocieerd. Het cultuurchristendom staat op een hoger pitje dan een levend geloof met Jezus. De actieve kerken die er wél zijn, zijn super klein en bestaan uit niet meer dan 25 leden. Het bijzondere is dat we onszelf niet hebben aangeboden om de lokale kerk te ondersteunen, maar dat de hulpvraag via CAMA bij henzelf vandaan komt.

We gaan ons niet verbinden aan een internationaal team, maar een kleine missionaire kerk dienen. Andere CAMA-zendelingen werken in Portugal op dezelfde manier door zich te voegen bij een dorpskerk. Dat spreekt ons heel erg aan. Een Engels gezegde luidt: ‘Missionaries die in Portugal.’ Dat toont aan dat het niet een gemakkelijk land is om als zendeling actief te zijn. De sleutel is met welke houding je daar naartoe gaat. Gaan we als westerse christen die het beter weet of om met de Portugezen samen te werken en er voor hen te zijn?”

“Daklozen zijn ‘de scherven van de kerk genoemd’ omdat veel mensen zijn geknakt in de verwachtingen die er zijn van het leven en de kerk. Ons verlangen gaat naar deze mensen uit.”

Wat gaan jullie concreet doen in Portugal?

“We doen het stap voor stap. Eerst gaan we een taal- en cultuurstudie doen. Dat geeft aan hoe goed we de taal moeten kunnen spreken: op hartsniveau in plaats van toeristisch niveau. Zodra dat is afgerond gaan we kijken of we bij een bestaand project uit onze kerkelijke gemeente aansluiten of iets nieuws beginnen.

Stilzitten zit er voor Elmer niet in. “Ik heb ervaring met jongerenwerk en ontdekte dat er in onze buurt een skatepark is. Ik kan me voorstellen dat ik daar één keer per week naartoe ga om connecties te leggen.” Ze verwachten ook veel te kunnen betekenen voor Portugezen aan de onderkant van de samenleving. Hannah: “We zijn van huis uit allebei hulpverlener. Portugal telt relatief veel dak- en thuislozen. Onlangs zijn zij ‘de scherven van de kerk genoemd’ omdat veel mensen zijn geknakt in de verwachtingen die er zijn van het leven en de kerk. Ons verlangen gaat naar deze mensen uit.”

Wat zijn dingen die jullie echt gaan missen aan Nederland?

“Het gemak van de cultuur waarin we zijn opgegroeid geven we op. Als we hier een internetprobleem hebben, bellen we even naar Ziggo of KPN. In Portugal moet je drie keer naar de winkel om het zelf te regelen. Daarom moeten we niet met ‘Nederlandse’ verwachtingen daar naartoe gaan. Dan kom je van een koude kermis thuis. En we geven onze tuin met relaxte zitjes en ons woonerf op voor een appartement waar de kinderen niet even zonder ons naar buiten kunnen.”

Hoe ervaren jullie het om familie en vrienden in Nederland achter te laten?

Elmer: “Dat is echt niet gemakkelijk. Het voelt soms alsof de poten van ons bestaan worden afgezaagd, omdat we elders iets nieuws gaan opbouwen. Voor de kinderen wordt het lastig dat ze opa en oma niet meer iedere week kunnen zien. Aan de andere kant, als mensen op visite komen blijven ze langer. In die zin bouw je dan een intensievere band op.”

“Familie en vrienden loslaten doet pijn. Maar dat kan erbij horen in Gods koninkrijk. We zijn niet geroepen voor de makkelijkste weg.”

Hannah: “Ik zie dit ook als een onderdeel van Jezus’ opdracht: ‘Neem je kruis op en volg Mij.’ Loslaten kost verdriet en doet pijn. We zijn geroepen voor de makkelijkste weg, dit hoort erbij in Gods koninkrijk.”

Onlangs kwamen er vrienden bij Elmer en Hannah over de vloer. “Bij een kaasboer hadden ze een cadeaupakket gehaald met een wijntje”, vertelt Elmer. “Toen we de wijn openmaakten ontdekten we dat het ging om wijn uit de regio waar we naartoe gaan. En dat terwijl ze nog niet wisten waar we naartoe gaan. Deze knipoogjes van God zijn erg bijzonder!”

Steun het zendingswerk van Elmer en Hannah door maandelijks partner te worden of met een eenmalige donatie en neem een kijkje op de website van Elmer en Hannah.

Nieuwste berichten

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...
Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Israël is vandaag de dag 5 maanden in oorlog. Momenteel wordt er intensief ...
Jeugdgroep gezocht! Met jouw jongerengroep naar Spanje?

Jeugdgroep gezocht! Met jouw jongerengroep naar Spanje?

We zijn dringend op zoek naar een jongerengroep voor hulp bij de organisatie van een ...
Maarten en Nelleke hebben jouw hulp nodig!

Maarten en Nelleke hebben jouw hulp nodig!

De CAMA-kerk in Granada, waar Maarten en Nelleke Slot voorganger zijn, bestaat 20 ...