fbpx

Word zendeling

Geven

Gaspar & Dorien: Partners in Mission

15 mrt 2023

Gaspar & Dorien: Partners in Mission

15 mrt 2023

Dorien is Nederlandse en is sinds 2017 getrouwd met Gaspar uit Ghana. Na een periode in Nederland te hebben gewoond, zijn Gaspar en Dorien in 2022 als zendelingen teruggegaan naar Gaspars geboorteland, samen met hun twee kinderen. Wij vroegen hen om met ons te delen hoe het is om samen in de zending te werken als intercultureel koppel en mochten horen hoe God door deze bijzondere partnerschap heen werkt.

Nieuw in de zending
Het is nog niet zo lang geleden dat Gaspar en Dorien reageerden op Gods roeping voor hen om een licht te zijn in Ghana. De stap naar de zending was voor hen beiden een nieuwe ervaring. “Toen we besloten hadden dat we de zending in wilden, wisten we nog niet eens van het bestaan van zendingsorganisaties, zo ver weg stonden we van het zendingsveld” vertellen ze. Inmiddels heeft de zoektocht naar wat zending inhoudt het koppel dichter bij elkaar gebracht, en vinden ze steeds meer hun draai.

Missie
Gaspar en Dorien hebben het verlangen dat het christendom zich naar alle hoeken van Ghana verspreidt. Ze dragen hier aan bij door relaties op te bouwen met de lokale bevolking door middel van onderwijs en landbouw. “Binnenkort beginnen we een training over voedselzekerheid, we leren dit dan ook te koppelen aan evangelisatie. Hiermee hopen we mensen uit de omgeving te bereiken die van landbouw leven.” Gaspar en Dorien hebben ook een hart voor discipelschap. Zo hebben ze een vrouw leren kennen die een naaiwinkel gaat beginnen en het evangelie wil delen door meisjes gratis naailes te bieden. “Doordat wij deze vrouw helpen steeds meer op eigen benen te gaan staan en we haar werk ondersteunen, kan zij vervolgens het evangelie delen met haar eigen volk en in haar eigen taal. Dat sluit mooi aan bij het concept van Mission Partners.”

Gods maakt Zijn genade beschikbaar
Toen Gaspar en Dorien in Ghana kwamen wonen, is Gaspar een gebeds- en evangelisatiegroep gestart. De groep krijgt veel mogelijkheden om mensen over Jezus te vertellen en ziet God krachtig door het evangelisatiewerk heen werken. Gaspar: “Door ons heen maakt God zijn genade beschikbaar voor mensen die nog geen toegang hebben tot het evangelie. Sinds we erop uit gaan om te evangeliseren, hebben veel mensen om gebed gevraagd en hun leven aan Jezus gegeven.” Onlangs heeft de groep een moslima ontmoet in een deel van Ghana waar veel geweld is. Zij was gevlucht naar een ander dorp maar had geen geld, geen eten en geen plek om te verblijven. God heeft door het evangelisatiewerk kunnen voorzien in een woning, en uiteindelijk heeft de vrouw Jezus aangenomen als haar Redder!

Zendeling in eigen land
Gaspar heeft er veel naar uitgezien om zijn eigen land te dienen. “Het is enorm vervullend en opbouwend om te zien wat God door ons heen doet in mijn geboorteland.” Dorien deelt dat ze het erg mooi vindt om te zien hoe Gaspar hier in zijn element is. “Ik geniet ervan om Gaspar echt tot bloei te zien komen hier in zijn eigen land en cultuur.” Doordat Gaspar zelf uit Ghana komt, kon het stel ook gemakkelijker integreren. “Toen we hier kwamen, konden we vrij snel dingen opstarten. Gaspar kende al veel mensen, dus hoefden we niet een heel nieuw netwerk op te bouwen. Het scheelt ook dat we niet allebei hoefden te wennen aan een nieuwe taal en cultuur.”

Verschillende culturen
Gaspar en Dorien ervaren het allebei als grote zegen en verrijking om een intercultureel koppel te zijn en in beide culturen geleefd te hebben. “Er is denk ik geen betere manier om een andere cultuur zo goed te leren kennen als door 24/7 met iemand uit die cultuur samen te zijn” zegt Dorien. “En ik ben er zelf ook veel door gegroeid. Zo ben ik bijvoorbeeld een stuk vrijgeviger geworden sinds ik Gaspar ken.” Natuurlijk kennen de cultuurverschillen soms ook uitdagingen. Het stel is dan ook dankbaar dat ze de Bijbel als gedeelde waarheid hebben en zien in hun huwelijk dat Gods Woord de verschillen overbrugt.

Partners in Mission worden
“Het is hartstikke mooi als je als intercultureel koppel besluit samen zendeling te worden in een derde land. Maar als er mensen zijn in je eigen land die het evangelie nog niet gehoord hebben, dan is dat het waard om te overwegen juist dáár Gods liefde en licht te brengen” zegt Dorien. Van dezelfde taal en cultuur zijn kan een brug creëren om het evangelie over te delen, waar God krachtig doorheen kan werken. “En mochten jullie ook maar enige interesse hebben in zending,” vervolgt Dorien, “maar net als wij geen idee hebben wat het precies inhoudt om zendeling te zijn, ga dan gewoon lekker onderzoek doen, dan komen jullie er vanzelf achter of God jullie de zending in roept.” “En als Hij je roept”, zegt Gaspar tot besluit, “mag je er ook op vertrouwen dat Hij je zal helpen en je zal geven wat je nodig hebt.”

Wil jij ook de zending in? Stel je vragen tijdens een koffiegesprek bij ons op kantoor in Driebergen, wij delen graag onze ervaringen. Wie weet tot snel!

Nieuwste berichten

24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...
De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Vluchtelingen werk in Italië

Vluchtelingen werk in Italië

(Afbeelding van SINAI) Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...