fbpx

Word zendeling

Geven

God gaf ons een verlangen om zendeling te worden, al 15 geleden!

19 mei 2020

Zendelingen silhouet met ondergaande zon op achtergrond

God gaf ons een verlangen om zendeling te worden, al 15 geleden!

19 mei 2020

Vorige maand mochten we jullie al voorstellen aan deze twee nieuwe zendelingen. En vandaag leren we ze nog beter kennen: André en Julia. Ze staan op het punt weg te gaan, maar vanwege de Coronacrisis zijn er nog wat problemen. Marcel Oosterkamp vroeg ze ernaar.

Corona, Corona, Corona… Ik zie er naar uit als het weer over is. Jullie ook?

Ja, het Corona virus heeft de wereld op z’n kop gezet en heeft een grote impact op vele gebieden. Zo ook op de plannen die we hebben in Zuidoost-Azië. We zien er zeker naar uit dat dit alles weer voorbij is zodat we weer verder kunnen gaan met waar we gebleven waren.

Jullie gebruiken pseudoniemen en andere foto’s. Waarom is dat eigenlijk zo?

Het land waar we gaan werken is boeddhistisch. De weinige christenen die er zijn worden achtergesteld en hebben een zwaar leven. Zo is het volgen van onderwijs toegestaan op scholen die door de overheid goedgekeurd zijn. Maar er wordt op deze scholen wel boeddhistisch onderwijs gegeven. Omdat het vaak ook nog eens kostscholen zijn die door boeddhistische monniken worden gerund, is het voor veel christenen dus de keus om hun kinderen over te geven aan boeddhisten of om ze heel beperkt zelf les te geven waardoor ze de rest van hun leven weinig mogelijkheden zullen hebben – geen gemakkelijke keus. Het vinden van een baan met eerlijk salaris en werkomstandigheden is voor veel christenen zeer moeilijk. Omdat we voor de christenen die er zijn werkgelegenheid willen creëren en ze tegelijkertijd willen mobiliseren om het Evangelie te verspreiden, is het wijs om dat anoniem te doen. We willen hen niet in gevaar brengen.

Klopt het dat jullie vanwege Corona ook eerder terug moesten komen van jullie verkenningsreis?

Ja, dat klopt! We zijn sinds 2018 al drie keer een maand in het land geweest om mogelijkheden te onderzoeken en plannen uit te denken. Dit keer waren we van plan voor 10 weken te gaan. Om verdere stappen te ondernemen en dingen in gang te zetten. Helaas werden we door Corona gedwongen na 2,5 week onze reis af te breken.

Jullie zijn nu nog in Nederland, maar wat gaan jullie straks doen?

We hebben ons in 2019 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Azië en willen werkgelegenheid creëren voor kansarme mensen, waaronder de christenen. We zien mogelijkheden in de toerismesector. Hoewel dat nu met de corona-crisis een langere-termijnplan zal worden. Ondertussen willen we met name de jonge mensen toerusten in ondernemerschap en Engelse taal. Van de christenen die in het land wonen, woont de meerderheid in de armste staat van het land. Het idee is om met name de christenen een baan te bieden met een eerlijk salaris, maar hen ook te trainen in het opzetten van een eigen bedrijfje. Daarnaast willen we ook afgestudeerde Bijbelschoolstudenten trainen als ondernemer en motiveren zich elders in het land, tussen de boeddhisten, te settelen zodat zij in hun eigen taal en binnen hun eigen cultuur mensen vertellen van de liefde van God – zendeling zijn in hun eigen land.

In Nederland hebben jullie hard gewerkt. Waarom wilden jullie zendeling worden?

Het verlangen om de zending in te gaan hebben we al zo’n 15 jaar. Met onze kinderen nog op de middelbare school en pleegkinderen in huis was het toen niet de juiste tijd om te gaan. Getuigen van Gods liefde aan mensen die nog nooit van Hem gehoord hebben. En tegelijkertijd Zijn liefde ook handen en voeten te geven tussen mensen die weinig kansen hebben in deze wereld. Dat heeft ons altijd wel beziggehouden. Door een samenloop van verschillende omstandigheden kwamen we op een kruispunt in ons leven te staan en voelden we allebei dat God een nieuw plan met ons leven had en dat het nu wel de tijd was.

Wat voor tips geven jullie aan mensen die ook overwegen om zendingswerk te gaan doen?

Breng als eerste je verlangens en overwegingen in gebed en bespreek ze daarna met een paar bevriende christenen. Vraag of zij met je mee willen denken en bidden, om samen Gods plan te ontdekken voor jouw leven. Bekijk op websites van verschillende zendingsorganisaties vacatures voor zendingswerkers in verschillende landen. Breng het land waar je een warm gevoel van krijgt in gebed. Wacht af en bid in geloof dat God je duidelijk gaat maken wat Zijn plan met jou is. Een zendeling maakte 15 jaar geleden de opmerking naar ons “als God een verlangen in je hart legt gaat Hij er vroeg of laat iets mee doen”. Nu 15 jaar later zien we dat dat inderdaad is gebeurd!

Nieuwste berichten

Zaaien en oogsten in Japan

Zaaien en oogsten in Japan

Het verhaal van Mabel Francis en het echtpaar Schaeffer toont de volharding en vaak ...
Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...