Een grote kalkoen, liedjes zingen rond de kerstboom, kerstnachtdiensten en kerstfeest op zondagochtend in de kerk?
Kerst bij Carina Saarloos in West-Afrika zag er nét even iets anders uit!  Carina geniet er altijd met volle teugen van kerstfeest in december en vierde in december zeker zes keer kerstfeest.

December is mijn lievelingsmaand

“December is toch echt wel mijn lievelingsmaand hier in West-Afrika. De temperatuur is heerlijk; het is niet te warm en niet te koud. En ik heb de afgelopen maand al zeker zes keer Kerstfeest gevierd”. Carina vertelt dat het allemaal al begon op 7 december, toen ze een kerstviering hadden in het Engels centrum.

De ster

Maar liefst 60 studenten waren op deze avond aanwezig. De binnenplaats was versierd met vele witte en gekleurde lichtjes en een grote ster. Ook ontbrak de kerstboom niet waar de studenten graag mee op de foto gaan. Samen keken de studenten de film “de ster” waarin vanuit dieren de geboorte van Jezus beleefd wordt. In eenvoudig Engels, wat belangrijk is voor onze studenten.

Het is een inhoudsvolle film waarin de geboorte van Jezus de Messias, de Koning, goed neergezet wordt. Met een stukje humor en goede voorbeelden. De film sloeg aan, want na de film gingen we in groepjes uiteen om door te praten over de inhoud. Onder het genot van heerlijk eten en drinken.

In de meeste groepen werd flink gediscussieerd. Aan het einde van de avond kregen de studenten een presentje met wat lekkernijen en een kaartje met de uitleg van het kerstfeest.

In de gevangenis

Later was ik in een typische West-Afrikaanse gevangenis. Samen met twee vrouwen maakten we er een maaltijd van rijst en gevulde pindasaus voor 250 gevangenen. Dat was pas echt een feestje!  De groep van gedoopte jongens is nog steeds in de gevangenis. Drie van hen hadden hun Bijbels in de hand om zo de schriftlezing te kunnen volgen. Ze zijn hongerig voor Gods woord! Elke dag werden we met open armen ontvangen en konden de gevangenen niet stoppen met zingen en het roepen van halleluja!

Daar sta je dan met je gitaar en cadeaus

Ook zijn we in een vrouwengevangenis geweest. Toen we er aankwamen ontdekten we dat de vrouwen de hele ochtend niets gegeten hadden. Tja, daar sta je dan met je gitaar en cadeaus. Na een kort overleg zijn we snel begonnen. Dit gaf een open deur om te spreken over Jezus die geboren werd in een stal en dat Jezus kwam voor hen die moe en uitgestreden zijn. Na 10 minuten zong iedereen mee uit volle borst en vergaten ze even dat ze hongerig waren.”