fbpx

Word zendeling

Geven

Hoe gaat het nu met Joke Gosker?

11 jan 2018

Oud zendeling Joke staat gearmd naast partner met natuur op achtergrond

Hoe gaat het nu met Joke Gosker?

11 jan 2018

In 1980 begon Joke Gosker haar werk als  verloskundige en verpleegkundige in een gezondheidszorgproject van de CAMA Zending in Zuid-Mali. Het project omvatte zo’n 40 dorpjes rond Farakala waar een kraamkliniek werd gebouwd. In 1992 heeft Joke haar werkzaamheden daar afgerond. Het was haar doel het project zo achter te laten dat de lokale bevolking het werk zelf kon voortzetten. Dat is gelukt onder leiding van haar Malinese collega Dyoumé Keita. Het medische werk loopt nog steeds goed zonder dat er buitenlands personeel bij betrokken is.

Hoe is het sinds die tijd nu verder gegaan met Joke?

Via de Council for World Missions en in dienst van de PKN is Joke in 1996 naar Bangladesh vertrokken om te werken voor een christelijke verpleegkundige opleiding in Rajshahi. Vervolgens heeft ze een korte missie in Zambia gedaan. Eind 2002 keerde Joke voorgoed terug naar Nederland, ging in Zwolle wonen en volgde de lerarenopleiding in Leeuwarden waar ze in 2005 voor slaagde. Nog steeds werkt ze fulltime als docent verpleegkunde op het MBO in Deventer.

Wie schetst haar verbazing toen ze in 2013 door een vriendin gekoppeld werd aan de man die de liefde van haar leven werd: Jan Geurts. Jan heeft theologie gestudeerd en is voornamelijk werkzaam geweest als geestelijk verzorger voor de oudere mens. Sinds juli 2013 is hij gestopt met werken. Hij wijdt zich nu volledig aan dat wat hij altijd al heeft willen doen: schrijven. Boeken schrijven. Joke en Jan zijn dolgelukkig met elkaar en gaan dat op 26 mei vieren met familie en vrienden.

Vanwaar dit verhaal? 

In overleg met de CAMA Zending hebben Joke en Jan besloten geld in te zamelen voor de vrouwenkliniek  Bethesda in Bamako, Mali. Deze kliniek wordt opgezet door de kinderen van Dyoumé Keita, de verpleger met wie Joke 12 jaar heeft samengewerkt in Farakala, Mali. De grond is gekocht, de gebouwen zijn gedeeltelijk gebouwd, maar er is nog heel veel geld en materiaal nodig om de kliniek van start te kunnen laten gaan en self-supporting te krijgen. Het feest, op 26 mei 2018, zal mede in dat teken staan. De geschiedenis mag zich hier herhalen. Lees verder over project Bethesda en ontdek hoe u hier aan kunt bijdragen.

Nieuwste berichten

Zaaien en oogsten in Japan

Zaaien en oogsten in Japan

Het verhaal van Mabel Francis en het echtpaar Schaeffer toont de volharding en vaak ...
Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...