Door: Boudewijn van Schoonhoven

Wat was het goed om mijn voorganger (foto) uit Syrië weer te ontmoeten! Tijdens de EMERALD-conferentie van afgelopen week spraken we elkaar weer na een lange tijd. Mijn gezin en ik hebben bijna 3 jaar in Syrië gewerkt om moslims te bereiken met het Evangelie. Wij zijn vertrokken, maar de lokale kerk bleef bestaan.

Oorlog, maar de voorganger blijft

Het is al 7 jaar oorlog in Syrië. Waarschijnlijk ken je de heftige verhalen en beelden wel van een verwoest land. Toch is mijn oude voorganger nog steeds in Syrië en leidt hij er al jaren lang de lokale kerk als voorganger. Zijn voorbeeld inspireert. Zelfs ten tijde van een hevige oorlog blijven hij en zijn gezin in Syrië. Ze zetten letterlijk hun leven op het spel om de kudde te dienen.

Hij vertelde me dat hij op reis was en las op Facebook dat een school in zijn stad gebombardeerd was. Het was de school van zijn eigen kinderen. Hij belde zo snel hij kon naar huis en hoorde dat er 3 kinderen op de school waren overleden. Zijn kinderen konden ontsnappen omdat ze op tijd in een schuilkamer gekropen waren. Hoe denk je dat hij en zijn gezin hierop reageerden? Zij bleven. Volledig beseffend wat de risico’s zijn besloten ze niet te vluchten. Ze weten zich geroepen om Jezus te blijven dienen in Syrië.

Het is Jezus Die kracht geeft

De kerk van deze voorganger groeit enorm. Hoewel meer dan de helft van de gemeenteleden gevlucht is, komen er steeds meer nieuwe gelovigen bij, juist ten tijde van oorlog. Veel van de gemeenteleden die vluchtten hebben een nieuwe gemeente gesticht, of ondersteunen er een in de landen waar ze zijn. Ook in Nederland!

Wij zien deze mensen vaak als helden, maar oprecht zegt mijn voorganger uit Syrië: ‘Wij worden vaak helden genoemd in het buitenland, maar ik heb tijdens de oorlog juist mijn zwakte ontdekt. Het is Jezus Die mij steeds kracht geeft om door te gaan.’