fbpx

Word zendeling

Geven

Kom eens kijken in mijn tuin

20 sep 2023

Kom eens kijken in mijn tuin

20 sep 2023

‘Kom eens kijken in mijn tuin’, zei God een aantal jaar geleden tegen een voormalig tabaksboer in Zimbabwe. Terwijl hij door de jungle liep, wees God hem erop dat alle planten gezond en sterk waren, zonder dat er geploegd werd. Hij zag hoe de jungle bedekt was met een deken van humus die ervoor zorgt dat de grond gevoed en beschermd wordt. Marco Schuurmans, CAMA Zendeling, vertelt over de landbouwmethode van Foundations for Farming die is gebaseerd op wat deze tabaksboer ontdekte, en hoe deze methode boeren wereldwijd uit de uit de armoede helpt!

Als een lopend vuurtje
Marco Schuurmans en zijn vrouw Marjolein werken als zendelingen onder de Wajana- Indianen in het binnenland van Suriname. Via een kennis kwam Marco in contact met Foundations for Farming (FfF). FfF heeft een alternatieve vorm van landbouw ontwikkeld, die is gebaseerd op Bijbelse principes en waarmee een heel gezin kan leven van slechts een klein stukje grond. Het verlangen ontstond bij Marco om deze methode ook over te brengen op de Wajana’s, zodat ze niet meer onnodig bossen hoefden te verbranden. Via de overheid is er een bedrag beschikbaar gekomen om dit project mogelijk te maken. Trainers kwamen om de Wajana’s te onderwijzen en zij geven op hun beurt de opgedane kennis en vaardigheden weer door. En zo verspreidt het zich als een lopend vuurtje over de hele wereld. Inmiddels heeft de overheid van Zimbabwe de methode door het hele land uitgerold en is het land in staat voldoende voedsel te produceren voor haar inwoners én zelfs over te houden voor de export. Zo zijn er meerdere landen in Afrika die de methode toepassen, en nu lijkt het erop dat Azië en Zuid-Amerika het ook oppikken. Marco ziet dat God de ene deur na de andere opent. “God leidt het op een hele bijzondere manier en ik hoef er niets voor te doen!”

Kracht van eenvoud
De methode is eigenlijk heel eenvoudig. In plaats van ploegen maakt de methode gebruikt van plantgaten. De bodem om de gaten heen blijft zo onaangetast en kan herstellen. Na het zaaien leg je ‘mulch’ over de grond, vergelijkbaar met de humuslaag in de natuur. Zo droogt de grond niet uit in de zon en spoelt het niet weg in de regen. Ook houdt het onkruid tegen. Door gewassen af te wisselen, komen er stoffen
in de bodem waar de volgende plant sterk van wordt. Spuiten is dan niet meer nodig. En ook kunstmest niet; boeren leren om compost te maken van de materialen om hen heen. Op deze manier krijgen ze met een kleiner stuk grond en minder moeite, meer opbrengst!

Meer dan landbouw
FfF heeft een nauwkeurig systeem bedacht waardoor een gezin genoeg voedsel heeft voor het hele jaar. Op een stuk grond van ongeveer 1/16 hectare worden 52 rijen mais geplant, want van één rij kan een gezin een hele week eten. Veel boeren hebben wel meer dan anderhalve hectare aan grond, en met de extra grond kunnen ze een inkomen genereren zodat hun kinderen naar school kunnen. De methode gaat dus over meer dan alleen landbouw. En het gaat nog verder. Marco: “Mensen leren te doen wat God laat zien in Zijn schepping en treden in Zijn voetsporen. We leren Zijn principes op te volgen en mogen zien dat die werken. En als mensen vragen waar al deze wijsheden vandaan komen, verwijzen we ze door naar de Bijbel. Dit maakt de landbouwmethode tot een prachtig waardevol instrument om het evangelie te delen.” En zo zorgt een eenvoudige landbouwmethode ervoor dat Jezus steeds meer zichtbaar wordt en mensen niet meer in honger en armoede hoeven leven!

Vrucht in Ghana
CAMA Zendelingen Gaspar en Dorien wonen in Ghana en volgden dit jaar de FfF training in Zimbabwe. Nu hebben zij een demonstratieveld en trainen ze boeren die hetzelfde gaan doen. Het stel ziet voor hun ogen hoe de methode mensenharten verandert. Doordat boeren niet langer afhankelijk zijn van grote commerciële bedrijven en in plaats daarvan zélf voor hun gezin kunnen zorgen, groeit hun eigenwaarde. En zeker in Afrika, waar er soms best wordt neergekeken op boeren, heeft dat een grote impact. Gaspar is dankbaar voor de mogelijkheden die het landbouwproject biedt om mensen te discipelen en ze over Jezus te vertellen. Zo heeft een man met wie Gaspar en Dorien veel samenwerken aan het project onlangs zijn leven aan Jezus gegeven! Gaspar en Dorien hopen op de lange termijn steeds meer boeren te verenigen en te trainen en ze Jezus’ liefde te laten zien.

Nieuwste berichten

24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...
De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Vluchtelingen werk in Italië

Vluchtelingen werk in Italië

(Afbeelding van SINAI) Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...