fbpx

Word zendeling

Geven

Laat jij je beheersen door tijd?

23 mrt 2022

Peter Dekker met bruidspaar Indonesië

Laat jij je beheersen door tijd?

23 mrt 2022

Zendelingen lopen er bijna allemaal tegenaan: één van de moeilijkste dingen die je overkomt als je als zendeling wordt uitgezonden is het omgaan met een andere cultuur. Als Nederlanders zijn wij organisatie, planning en discipline gewend. Alleen, dat is in een groot gedeelte van de wereld wel anders. Maar hoe ga je daar nu als gedisciplineerde Nederlander mee om? CAMA Zendeling Peter Dekker vertelt er het volgende over.

Het allerbelangrijkst is relatie

De laatste tijd trouwen er in onze omgeving, Indonesië, veel studenten die wij lesgeven. Als docent ontvangen we regelmatig een uitnodiging om bij de bruiloft aanwezig te zijn. En hoewel bruiloften er hier anders uitzien dan in Nederland wordt er geacht dat je aanwezig bent. Of je nu tijd hebt of niet; omwille van de relatie dien je aanwezig te zijn.

‘De dienst zou toch om 17.00 uur beginnen?’

We waren nog maar pas zendeling en slechts enkele maanden in Indonesië toen wij al een prachtige luxe kaart ontvingen met de uitnodiging voor een bruiloft van een student. De kerkdienst zou plaatsvinden om 17.00 uur in de oudste CAMA-kerk van Indonesië.

Met onze Nederlandse manier van denken gingen wij om pad en stipt 17.00 uur kwamen wij aan bij de kerk. De deur stond open, maar er was nog niemand binnen. ‘Dat is vreemd’, waren onze eerste gedachten, ‘de dienst zou toch om 17.00 uur beginnen?’ Na een kleine 2 uur wachten begon de kerk vol te stromen en de dienst begon rond 19.00 uur.

‘Het zij zo’, waren onze gedachten. We moesten leren te accepteren dat dingen anders gaan dan in Nederland.

Een aantal maanden later

Een aantal maanden later ontvingen we opnieuw een uitnodiging voor een bruiloft van een student. Er stond netjes geschreven dat de kerkdienst zou beginnen om 17.00 uur. ‘Aha’, dachten we, ‘laten we deze keer maar eens wat later gaan, zodat we niet hoeven te wachten.’

Tegen 19.00 uur arriveerden we bij de kerk. En wat bleek? De kerkdienst was al afgelopen. In tegenstelling tot de eerste bruiloft was men exact op tijd begonnen.

Beheerst door tijd

Het begrip “tijd” heeft in een andere cultuur een hele andere lading. En ik kan je zeggen, dat went eigenlijk nooit. Toch heeft het mij ook laten zien dat wij in onze Nederlandse cultuur wel heel erg door de tijd beheerst worden. Hier in Indonesië ga je rustig zomaar, terwijl je aan het werk bent, bij iemand koffiedrinken. Overlijdt er iemand in een dorp? Dan wordt het werk neergelegd en gaat men gezamenlijk naar de begrafenis. Na de ceremonie, gaat men weer verder aan het werk.

Onderdompelen in de cultuur

Het is de charme van uitgezonden worden om te ervaren hoe culturele zaken elders in de wereld anders zijn. Het is belangrijk om er voor te waken dat culturele verschillen geen frustratie worden, hoe moeilijk het soms is. Durven te leren en je laten onderdompelen door die andere cultuur is noodzakelijk als je het vol wilt houden.

Wereldwijde nood

Hoe moeilijk het soms ook is om te wonen en werken in verschillende culturele omgevingen; het is het meer dan waard. We zijn juist uitgezonden naar een plaats waar maar weinig christenen zijn. Om ook hen te bereiken laten wij ons onder dompelen in de cultuur van de ander. Heb jij dat verlangen ook? Voel jij je aangesproken om, net als mijn vrouw en ik, uit te gaan en die andere cultuur te gaan ervaren? Er zijn meer zendelingen nodig die uit willen gaan om de het Evangelie te delen met de 3 miljard mensen die nog niet weten wie Jezus is.

Bid ervoor zodat meer mensen bereikt gaan worden. Wellicht ben jij degene die God roept om uit te gaan. Ontdek op deze pagina hoe je met CAMA Zending in contact kunt komen om vrijblijvend kennis te maken.

Door: Peter Dekker (redactie Marcel Oosterkamp)

Nieuwste berichten

Russische CAMA-voorganger naar Zoetermeer

Russische CAMA-voorganger naar Zoetermeer

Op dinsdagavond 24 januari zal Misha Medvedev, voorganger van de CAMA-kerk in ...
Ik hoop te ontdekken of zending bij mij past

Ik hoop te ontdekken of zending bij mij past

Ze is 22 jaar, afgestudeerd in Fine Arts & Design in Education aan de Hogeschool ...
11 nieuwe zendelingen voor CAMA Zending in 2022

11 nieuwe zendelingen voor CAMA Zending in 2022

In 2022 heeft CAMA Zending 11 nieuwe zendelingen uit kunnen zenden naar de minst ...
LIFE ON TOUR: JESUS > everything

LIFE ON TOUR: JESUS > everything

CAMA Zending, Life tienerevent en Delight Worship samen on tour Tieners en jongeren ...