fbpx

Word zendeling

Geven

Macia sociaal centrum in Mozambique

4 mrt 2024

Macia sociaal centrum in Mozambique

4 mrt 2024

Project van de maand | Maart

CAMA-Zending, de European Baptist Federation en de Unie-ABC hebben samen twaalf projecten van hoop verzameld. Elke maand zal er een project naar voren komen die je kan steunen. Deze maand gaat het om een project in Mozambique. Armoede, terugkerende natuurrampen en de wijdverbreide verspreiding van HIV vormen een grote last voor de bevolking van Mozambique. In de eerste plaats lijden veel kinderen en gezinnen omdat vaak één ouder is overleden, alleenstaande moeders niet in staat zijn voor hun kinderen te zorgen, of gezinnen gebukt gaan onder ziekte (AIDS).

Het sociale centrum in Macia biedt intensieve zorg aan meer dan 50 meisjes en jongens, met name degene met een beperking. Binnen dit centrum zit ook een baptistengemeente. 100 kinderen en hun families worden regelmatig bezocht en ontvangen ondersteuning met schoolwerk, eten, counseling, pastorale zorg en gebed. De Spaanse missionaris Sara Marcos helpt en ondersteunt het team daar.

Yassin: een lange weg naar herstel

Vanaf de geboorte was er al iets mis met Yassin. Hij was altijd ziek en ontwikkelde zich niet zoals zijn andere drie broertjes en zusjes. Zijn moeder ging naar allerlei alternatieve dokters die hem met kruiden en rituelen probeerde te genezen, maar niets hielp. Zijn moeder nam een drastisch besluit om zelf getraind te worden als alternatief genezer. De kinderen bleven een jaar achter in het dorp zonder moeder. In die tijd is het centrum in contact gekomen met de kinderen en heeft hen ondersteund met voedsel en nam hen mee naar de dagopvang.

Toen de moeder terugkwam, was de situatie van haar kinderen verbeterd, behalve die van Yassin. Hij ging heen en weer van de dagopvang naar het ziekenhuis en terug. Yassin kreeg malaria en was er erg ziek van, iedereen dacht dat hij het niet zou redden. Hij was veel afgevallen en kon bijna niet bewegen. Zijn moeder wilde hem meenemen naar lokale tovenaars, maar het sociaal centrum vroeg haar of zij de zorg voor Yassin mochten overnemen. In tranen stemde ze toe. Nu woont Yassin tijdelijk in het sociaal centrum, hij wordt behandeld door de artsen daar en krijgt medicatie. Langzaam maar zeker krabbelt hij op. Ze gaan verder onderzoeken welke ziektes zijn ontwikkeling in de weg hebben gezeten en wat het effect is op zijn ontwikkeling. Voor nu vindt Yassin het heerlijk om naar muziek te luisteren, het brengt een lach op zijn gezicht. Ook probeert hij voorzichtig te dansen op de muziek. Zijn moeder staat versteld van de veranderingen in haar zoon en is heel erg blij dat het beter met hem gaat.

Help mee!

In een land waar veel mensen het risico lopen in armoede te vervallen, waar natuurrampen en de HIV/AIDS-pandemie de problemen vergroten, brengt de steun van individuen door middel van specifieke zorg en onderwijs levens veranderende kansen met zich mee.

Word partner of houd een collecte voor het werk in Mozambique! Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie-ABC o.v.v. ‘Mozambique’. Neem voor meer informatie contact op met info@camazending.nl.

 

Nieuwste berichten

Zaaien en oogsten in Japan

Zaaien en oogsten in Japan

Het verhaal van Mabel Francis en het echtpaar Schaeffer toont de volharding en vaak ...
Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...