fbpx

Word zendeling

Geven

Mano-volk Guinee bereikt met het Evangelie

22 jun 2022

Zendelingen Jon en Anja Erickson

Mano-volk Guinee bereikt met het Evangelie

22 jun 2022

CAMA zendeling Jon Erickson heeft een hart voor wat er in Handelingen 1:8 staat ‘maar u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen en u zult Mijn getuigen zijn… tot aan het uiterste van de aarde’. Hij was in Liberia aangekomen als zendeling. Al gauw ontdekte hij dat dit het land was met de meeste christenen van West Afirka, terwijl buurland Guinee veel onbereikte volken had en weinig zendelingen. Hij bad ‘Heer, zend mij naar de minst bereikten’. Hij wilde getuigen waar mensen Jezus nog niet kenden

Er brak een burgeroorlog uit. Op zijn motorfiets moest hij via junglepaden ontsnappen aan de rebellen. Hij kwam in Guinee met alleen wat een motorfiets kon dragen en een stapel bijbels in de Mano taal, een onbereikt volk. Moise, een van de weinige Mano gelovigen hoorde dit en zocht hem op. Ze werden broers en medestrijders voor het Evangelie onder de Mano.

Er was veel weerstand. Dit onbereikt volk was toegewijd aan de duivel. In de meeste dorpen is er een “heilige boom”. Wanneer een dorp wordt gesticht wordt een tienermeisje levend begraven en boven haar hoofd een boom geplant.

Zo wordt het dorp gewijd aan de geesten. Jonge mannen worden ingewijd in de “Devil Society”. Ze worden naar de bush gebracht om tegen de duivel te “vechten”. Ze worden tegen de grond gedrukt en er worden tussen de 30 en 100 sneden in hun huid gemaakt. Dit worden later de tanden van de duivel genoemd. Wanneer de duivel besluit om de stad in te komen, worden alle niet-ingewijden, inclusief vrouwen en kinderen, gedwongen naar binnen te gaan.

Jon en Moise zijn het evangelie gaan verkondigen onder de Mano. Er was strijd. De grote confrontatie tussen de bevolking en de christenen kwam vanaf het moment dat Moise begon op te staan en nee te zeggen tegen het sluiten van hun deuren wanneer de duivel besloot het dorp te bezoeken. Dit was dan ook de echte geboorte van de kerk, want voorheen domineerde angst de weinige Mano-gelovigen die in Guinee woonden. In de woorden van Handelingen, ze kregen kracht om te getuigen.

Na 25 jaar werken onder de Mano werd Jon door CAMA gevraagd om het werk onder de Mano te stoppen. De heilige boom staat nog steeds. De inwijdingsrituelen van de duivel gaan door. De ‘bezoeken van de duivel’ zijn er nog. Maar de gemeente van Christus is geplant. In elk dorp in de hele regio van Mano zijn er kerken of bijeenkomsten van gelovigen. Mano-evangelisten vertellen hun eigen mensen om zich van de duivel af te keren en Christus te volgen.

Het werk onder de Mano is voor Jon klaar, maar niet onder de minst bereikte volken van Guinee. Jon richt zich nu op een ander onbereikt volk om daar het evangelie te brengen. Dat doet hij ook met Mano gelovigen. Samen maken ze Jezus zichtbaar waar hij niet gezien wordt, tot aan het uiterste van de aarde!

Nieuwste berichten

Hoe God werkt in Italië

Hoe God werkt in Italië

Afgelopen week waren we (Hans & Leida Borghuis) weer in Verbania, Italië. Een ...
‘Evangelisatie is vreselijk’

‘Evangelisatie is vreselijk’

Zendeling zijn in een gesloten land in Azië. Inmiddels is het de dagelijkse ...
Zorgen voor winter in Oekraïne

Zorgen voor winter in Oekraïne

Dankzij jullie gulle giften is het werk onder Oekraïense vluchtelingen en ontheemde ...
Zendelingen dankbaar voor annulering reis

Zendelingen dankbaar voor annulering reis

Zendelingen die blij zijn dat hun reis naar het zendingsveld geannuleerd wordt. Je ...