fbpx

Word zendeling

Geven

Marie-Louise maakte Jezus’ liefde zichtbaar in Tsjechië door kunst

31 aug 2023

Marie-Louise maakte Jezus’ liefde zichtbaar in Tsjechië door kunst

31 aug 2023

Short-termer Marie-Louise had één verlangen toen ze afgelopen jaar naar Tsjechië vertrok: de liefde van Jezus door kunst aan de Tsjechische mensen laten zien. Bij haar aankomst in Tsjechië werd ze geconfronteerd met de geestelijke armoede in het land. Mensen waren verbitterd en hadden hoge muren om zich heen opgetrokken. Maar met de hulp van kunst en onder de leiding van de Heilige Geest, lukte Marie-Louise het om door deze muren heen te breken en mocht ze zien hoe Gods liefde zelfs de diepste bitterheid verzachtte!

Jezus zichtbaar maken door kunst
“Van jongs af aan voelde ik al de roeping voor zending,” vertelt Marie-Louise. “Hoewel ik nog niet volledig begreep wat dat inhield, gaf ik toen ik pas twaalf jaar was mijn leven over aan God met de woorden: ‘U mag met mijn leven doen wat U wilt.’ Zo vervolgde ik mijn weg, en dat werd al snel de weg van kunst.” Kunst bleef een passie in Marie-Louises leven, samen met het verlangen om iets met zending te doen. Na een zoektocht kwam ze bij CAMA Zending terecht en werd ze gekoppeld aan het zendingsechtpaar Robbert en Rianne. Rianne deelde Marie-Louises passie voor kunst, wat leidde tot een mooie samenwerking. “We schilderden op de parkeerplaats bij Robbert en Rianne thuis. Hier raakten we in gesprek met mensen die voorbij liepen. Het was mooi om te zien hoe deze momenten mogelijkheden gaven tot het bouwen van relaties. Ik besteedde ook veel tijd aan het maken van vlaggen. Met deze vlaggen heb ik samen met kinderen en volwassenen God mogen eren tijdens het worshipmoment op een christelijke camping. Ook heb ik op een Tsjechisch kamp een workshop vlaggendansen gegeven. Het was heel bijzonder.” De reacties op Marie-Louises kunst waren hartverwarmend; haar creaties openden deuren om mensen over Jezus te vertellen. “Later merkte ik dat evangelisatie meer mijn focus werd en dat ik de kunst wat meer los mocht laten, om het gesprek met de ander voorop te stellen.” Marie-Louise heeft ook anderen mogen begeleiden bij het inzetten van kunst voor evangelisatie en kon zo een stukje van haar passie doorgeven.

Waardevolle impact
“Als er één cruciale focus in het leven is, dan is het wel tijd doorbrengen aan de voeten van Jezus. Als short-termer ben je betrokken bij iets groots: het bouwen aan Gods koninkrijk. Het is een verrijkende ervaring die, ongeacht leeftijd of locatie, of je nu in het buitenland werkt of in eigen land, je dichter bij Jezus brengt en anderen met Hem verbindt. Er is niets mooiers dan dat,” zegt Marie-Louise. Bij haar aankomst in dit voor haar nog vreemde land, kostte het haar tijd om te wennen. Maar ze gaf zich voor de volle 100% en legde snel contacten. Toch kwam bij haar de vraag op: ‘Hoe lang zal dit standhouden, wetende dat ik hier maar tijdelijk ben?’ Door deze worsteling werd het voor Marie-Louise al snel duidelijk hoe belangrijk het is om mensen door te kunnen verwijzen naar kerken en gemeenschappen waar ze op lange termijn opgevangen kunnen worden. Maar dat deed niet af van de impact die ze mocht maken als persoon. Marie-Louise vertelt dat in Tsjechië gastvrijheid niet zo vanzelfsprekend is; ontmoetingen vinden vaak plaats op openbare plekken zoals cafés, maar eigenlijk zelden bij iemand thuis. Zelfs verjaardagen worden meestal in kleine kring gevierd. Desondanks werd ze uitgenodigd op een verjaardag en kreeg ze zelfs de kans voor deze persoon te bidden. Op bijzondere momenten zoals deze realiseerde ze weer zich de waarde van haar short-term zendingservaring.

Diepe nood
De geestelijke armoede in Tsjechië was een schok voor Marie-Louise. Ze was zich niet bewust van de diepe nood, terwijl het slechts 1000 kilometer verderop is. “Op straathoeken zagen we winkels met aanstootgevende kleding en harde muziek. En dan hebben we natuurlijk Praag, dat bekend staat als de hoofdstad van de porno-industrie. Dit laat zien hoe groot de nood is in dit land.” Tsjechië draagt nog altijd de littekens van het communistische verleden, waardoor mensen verbitterd zijn. “Het is heel makkelijk om je oordeel klaar te hebben, maar als je je best doen de geschiedenis en de context te begrijpen, ontstaat er ruimte voor compassie.” Veel mensen leken nors en verscholen zich achter een masker. “Ik kwam er al snel achter hoe belangrijk het is om relaties te bouwen en oprechte interesse te tonen. Hierdoor voelde mensen zich gezien en geliefd en durfden ze zich open te stellen.” Samen met God lukte Marie-Louise het om achter de maskers te kijken en mocht ze zien hoe God de bitterheid in harten weer zoet maakte!

Wil jij ook als short-termer impact maken en Jezus’ liefde laten zien?

Klik hieronder voor meer informatie en ontdek of korte termijn zending iets voor jou is.

Nieuwste berichten

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...
24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...