fbpx

Word zendeling

Geven

Matthijs op bezoek bij CAMA zendelingen in Portugal

22 feb 2022

Zendelingen op taalles in Portugal

Matthijs op bezoek bij CAMA zendelingen in Portugal

22 feb 2022

Wat zijn we bij CAMA Zending blij dat het reizen weer steeds gemakkelijker wordt. Niet alleen kunnen zendelingen weer terug naar het zendingsveld, of van het zendingsveld op verlof in Nederland. Ook ‘Coach Zendelingen’ Matthijs Westerkamp kon weer op reis om twee zendelingenechtparen te ondersteunen. Afgelopen maand was hij in Portugal bij CAMA zendelingen Peter & Annie Verhoef en Elmer & Hannah Verweij.

Door: Matthijs Westerkamp

Peter en Annie zijn antwoord op gebed

Peter & Annie Verhoef en hun vier kinderen wonen al meer dan tien jaar in Portugal en de laatste jaren in een dorp zo’n 25 kilometer van Lissabon. Peter en Annie hebben tal van taken in en om het dorp. De voorganger Marco, van de baptistengemeente waar Peter en Annie aan verbonden zijn ziet de komst van dit gezin als een antwoord op gebed. Op tal van manieren mobiliseren Peter en Annie de kerk, geven trainingen en begeleiden mensen individueel. Als gezin denken ze niet alleen na hoe de kerk getuigend kan zijn in het dorp maar helpen de kerk ook om activiteiten te organiseren om zo Jezus uit te dragen aan hen die Hem nog niet kennen.

Peter en Annie vergaderen met het leiderschapsteam van de kerk.

Na zaaien komt oogsten

Daarnaast bezocht ik de Bijbelschool waar Peter bij betrokken is en zowel praktische taken uitvoert als ook de rol van mentor en decaan op zich neemt. Peter zit in het bestuur en is ook betrokken bij het aannemen van nieuwe studenten. Ondertussen heeft Annie met haar achtergrond als psycholoog tal van connecties en begeleidingstrajecten met mensen uit de buurt en organiseert ook weer trainingen op de plaatselijke basisschool. Het is mooi om te zien dat na veel zaaien, ze als gezin ook in een fase belanden van oogsten en vrucht zien op hun werk. De kinderen verraden alleen met hun kleur ogen en haar dat ze niet Portugees zijn en spreken de taal vloeiend.

Peter samen met de directeur van de Bijbelschool.

Reality check

Ook bezocht ik Elmer en Hannah Verweij en hun vier kinderen. Ze wonen sinds een dik half jaar in een appartement niet ver van Lissabon vandaan. Als CAMA Zending bezoeken we graag onze zendelingen na de eerste zes maanden op het zendingsveld. Dit is vaak een moment dat het nieuwe er een beetje af is en de realisatie dat dit niet een tijdelijke iets is maar een nieuwe woonplaats en realiteit. Het besef dat de cultuur anders is en de taal moeilijk te leren is komt dan extra hard binnen. Je voelt je op veel punten weer in de kinderschoenen staan.

Zendelingen op taalles in Portugal

Elmer en Hannah tijdens taalles Portugees.

Elmer en Hannah zijn vol energie

Ja, ook bij Elmer en Hannah is er genoeg om te wennen en vraagt het continu aanpassen de nodige energie. Toch is het mooi om te zien hoe ze als gezin door deze grote veranderingen zijn gegaan en hierin dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. De kinderen hebben in een nieuw land hun plekje gevonden op school, in sport en bij vriendjes.

Elmer met voorganger Pedro en Matthijs in het kantoor van de lokale kerk.

Taalles, taalles en taalles

Elmer en Hannah zijn in deze beginfase al tot zegen voor de gemeente met wie zij samen werken door betrokken te zijn bij verschillende projecten. Aan de voorganger Pedro kun je al snel merken hoe bemoedigd hij is met hun komst. Voor de rest staat deze fase natuurlijk in het teken van taalles, taalles en taalles.

Als CAMA Zending was het een goed moment om langs te komen en zijn we bemoedigd door ‘onze’ zendelingen die met een dienende houding, in samenwerking met de lokale gemeente, Jezus zichtbaar willen maken in hun omgeving.

Nieuwste berichten

24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...
De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Project van de maand | April

Project van de maand | April

Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote aantallen vluchtelingen in ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...