fbpx

Word zendeling

Geven

Noodhulp Oekraïne: doneer nu

1 mrt 2022

Noodhulp Oekraine vluchtelingen

Noodhulp Oekraïne: doneer nu

1 mrt 2022

Donderdagochtend 24 februari 2022 veranderde voor veel Oekraïners alles, toen de realiteit van een oorlog hun voordeur had bereikt. Hoewel de situatie verschrikkelijk is, schijnen christenen – binnen en buiten Oekraïne – helder het licht van Jezus in deze duisternis.

De nood is op dit moment ongekend hoog. We weten dat momenteel al zo’n 700.000 Oekraïners op de vlucht zijn naar omliggende landen (Polen, Moldavië, Roemenië, Hongarije, Slowakije). De wachtrijen voor de grens lopen op tot 24 uur. Gezinnen met jonge kinderen zijn in paniek vertrokken, met alle problemen van dien. Het is winter en veel mensen moeten de nacht buiten doorbrengen.

Vanuit CAMA Zending staan we in nauw contact met lokale kerken ter plaatse. We zijn onder de indruk van de verhalen die we horen:

  • Kerken verspreid over heel Oekraïne fungeren momenteel als vluchtelingenopvang, om mensen onderdak te geven. Kerken in het oosten staan in verbinding met kerken in het westen om vluchtende families op te vangen. Ook zijn er meerdere logistieke centra opgericht om voedsel en noodhulpgoederen te verspreiden.
  • De situatie verandert continu en dit zal voorlopig zo blijven. Op dit moment is het nog mogelijk om goederen over verschillende delen van het land te verspreiden. We zijn voortdurend in contact met kerkleiders die ons op de hoogte houden van de huidige situatie.
  • Ook aan de grenzen in naburige landen zijn christenen uit bevriende kerken actief met het uitdelen van water, voedsel, luiers, dekens en andere middelen. Ook spelen zij een belangrijke rol in de huisvesting van vluchtelingen. We zijn onder de indruk van de kracht van de lokale kerken.
  • De Oekraïense kerk heeft 8.000 Bijbels ter beschikking gesteld die momenteel uitgedeeld worden, samen met noodhulp-pakketten. Deze Bijbels waren al ingekocht voordat de situatie escaleerde.
  • Hoewel onze Oekraïense broeders en zusters enorm geschokt zijn, zijn ze er van overtuigd dat God Zijn glorie zal laten zien. Ze hebben vrede ondanks de heftige situatie en laten trouw het licht van Christus schijnen in deze duisternis.

Wij roepen christenen in Nederland op om onze Oekraïense broeders en zusters te steunen in deze moeilijke tijd. Op deze manier kunnen wij samen Jezus zichtbaar in een donkere tijd.

Uw gift wordt direct besteed aan het verlenen van noodhulp via de lokale kerken ter plaatse. 

Nieuwste berichten

24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...
De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Vluchtelingen werk in Italië

Vluchtelingen werk in Italië

(Afbeelding van SINAI) Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...