fbpx

Word zendeling

Geven

‘Nooit eerder zagen we zoveel leven in de kerk als nu’

10 mrt 2022

De kerk in Polen maakt ruimte voor vluchtelingen

‘Nooit eerder zagen we zoveel leven in de kerk als nu’

10 mrt 2022

Poolse christenen schreeuwen het uit voor de vrijheid van OekraïneZe bidden vurig en onophoudelijk. Bij de Pools-Oekraïense grens steken Oekraïense vrouwen en kinderen de grens naar Polen over, terwijl de mannen zich hier verzamelen, klaar om zich bij het leger aan te sluiten. Gezinnen worden hier ontwricht, uit elkaar getrokken. Ondertussen bruist de lokale gemeente in Chelm (Polen) van leven: een kerk net zoals we de CAMA- en baptistenkerken in Nederland kennen.

Oefenen op de kerkpiano

Er is geen merkbare spanning aanwezig wanneer je het kerkgebouw in Chelm binnenkomt, maar juist leven, vrede en vreugde. Kinderen lachen en spelen, terwijl de moeders zich voorbereiden op de reis verder Europa in. De kerkpiano speelt een verscheidenheid aan melodieën. Je hoort hier geen nationale volksliederen, maar ‘gewoon’ de liedjes die worden geoefend voor de pianolessen.

De kerk leeft

Kerkbanken staan opgestapeld tegen de preekstoel en de kerkzaal, het balkon en elke beschikbare ruimte is gevuld met bedden. Oekraïense en Poolse gezinnen werken zij aan zij, bereiden voedsel, sorteren gedoneerde goederen en maken de toiletten schoon. Het washok trilt terwijl 3 wasmachines hun eindeloze 24-uurscyclus voortzetten.

De voorraadkamers zitten vol met kinderen die opgewonden nieuwe kleren uitkiezen en het gedoneerde speelgoed ontdekken. De keuken zorgt voor een constante stroom van soep, snacks en warme maaltijden voor de nieuw aangekomenen en lunchpakketten voor de vertrekkers.

Het is moeilijk te geloven dat dit vluchtelingencentrum, dat 400 mensen per dag opvangt, ooit een kerk was die zich afvroeg wat te doen met de ruimte die ze hadden. De voorganger merkte op:

‘Nooit eerder zagen we zoveel leven in de kerk als nu.’

De boodschap van het Evangelie

Toch zie je af en toe in de hoek van de kamer iemand voor zich uitstaren, diep verzonken in zorgen en angst. Een kerklid komt dichterbij en stopt een poosje met waar ze op dat moment mee bezig is. Aandachtig luisterend, vriendelijk vragen stellend en stilletjes zegenend. Midden in de drukke zaal is er ruimte voor privacy, intimiteit en een diepe verbinding. Op dat moment is de boodschap van het Evangelie dat je wordt opgemerkt in de menigte, dat er naar je wordt geluisterd, dat er met je wordt gebeden, dat er begrip is voor je omstandigheden en je de aanwezigheid ervaart van mensen die met je meeleven.  

Samen kunnen we kerken zoals de kerk van Chelm in de gelegenheid stellen om vrede en leven te brengen voor de grote aantallen Oekraïense vluchtelingen.

Je gift wordt direct besteed aan het verlenen van noodhulp via de lokale kerken in Oekraïne en de grensregio’s.

Nieuwste berichten

Zaaien en oogsten in Japan

Zaaien en oogsten in Japan

Het verhaal van Mabel Francis en het echtpaar Schaeffer toont de volharding en vaak ...
Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...