fbpx

Word zendeling

Geven

Oekraïne: samenwerken met de lokale kerk

22 mrt 2022

Oekraïne: samenwerken met de lokale kerk

22 mrt 2022

Terwijl de oorlog in Oekraïne zijn vijfde week ingaat blijven we ons – samen met CAMA & Baptisten-kerken wereldwijd – inspannen om Jezus zichtbaar te maken. Hartelijk dank voor jullie overweldigende steun aan het Oekraïne noodfonds. Dit bericht bevat updates over de situatie in Oekraïne en de buurlanden.

Zorgwekkend bericht Marioepol

Een broeder uit Marioepol schrijft: ‘De stad is simpelweg van de aardbodem weggevaagd, compleet vernietigd. Er is geen elektriciteit en geen gas. We hebben een waterbron in de kerk, maar daar komt alleen zout water uit. We drinken dit zoute waren en maken er zoutige thee van. Er zijn veel mensen op straat die honger lijden.’

‘Er zijn veel mensen op straat die honger lijden.’

Humanitaire corridors

Humanitaire hulpgoederen zijn van Lviv naar Kharkiv, Buzivka, Slovyansk, Kremenchuk, Bila Tserkva, Kiëv, Vinnytsia en Vasylkiv gestuurd. Het ging vooral om kleding, toiletartikelen, medicijnen en voedsel. Er zijn humanitaire corridors geopend, waardoor bevriende kerken in staat zijn om goederen vanaf omliggende buurlanden Oekraïne binnen te krijgen.

Chauffeurs rijden heen en weer tussen conflictgebieden

De situatie in de steden in het oosten en noorden is momenteel schrijnender dan in het westen. Wooncomplexen en andere burgerlijke gebouwen worden constant beschoten. Chauffeurs rijden heen en weer tussen de conflictgebieden, met hulp uit het westelijk deel van Oekraïne, om hulpgoederen naar het oosten te brengen en mensen die op de vlucht zijn mee terug te nemen naar het westen.

Samenwerken met de lokale kerk

Donaties uit Nederland worden via ons internationale netwerk besteed via bevriende lokale kerken in Oekraïne en via zustergemeenten in omliggende landen: Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Roemenië, Slowakije en Polen. Een aantal korte updates:

  • In Tsjechië zijn het de Russisch-sprekende kerken die in de frontlinie staan. Ze bieden begeleiding, bidden met mensen, zorgen voor voedsel, onderdak en allerlei andere vormen van hulp.
  • Voorgangers in Hongarije hebben ervoor gezorgd dat families – vooral vrouwen en kinderen – voorzien worden van voedsel. Er worden ruim 500 warme maaltijden per dag uitgedeeld, maar ook kleren, toiletartikelen en medicijnen.
  • De Roemeense kerk heeft plaats gemaakt voor de opvang van 4.000 vluchtelingen en voorziet in onderdak en allerlei andere vormen van hulp.
  • De Poolse kerk stuurt grote hoeveelheden voedsel, water en kleding richting Oekraïne. Bevriende kerken hebben de capaciteit om 1.400 mensen per dag te helpen, veel gemeenteleden stellen hun huizen open om vluchtelingen op te vangen. In totaal zijn er hier al meer dan 10.000 vluchtelingen op verschillende manieren geholpen.

Dit bericht gaat verder onder de foto’s.

Blijf doneren & bidden

Hoewel we ontzettend dankbaar zijn voor alle donaties die tot nu toe zijn binnengekomen, roepen we op om te blijven doneren en te blijven bidden. Schroom niet dit bericht te delen in je netwerk en mensen uit te nodigen om te blijven strijden voor onze Oekraïense broers en zussen. Meer dan ooit zijn donaties nodig om hen te kunnen voorzien in basisbehoeften om te kunnen overleven. Klik op onderstaande link voor meer informatie en voor het donatieformulier.

Nieuwste berichten

Russische CAMA-voorganger naar Zoetermeer

Russische CAMA-voorganger naar Zoetermeer

Op dinsdagavond 24 januari zal Misha Medvedev, voorganger van de CAMA-kerk in ...
Ik hoop te ontdekken of zending bij mij past

Ik hoop te ontdekken of zending bij mij past

Ze is 22 jaar, afgestudeerd in Fine Arts & Design in Education aan de Hogeschool ...
11 nieuwe zendelingen voor CAMA Zending in 2022

11 nieuwe zendelingen voor CAMA Zending in 2022

In 2022 heeft CAMA Zending 11 nieuwe zendelingen uit kunnen zenden naar de minst ...
LIFE ON TOUR: JESUS > everything

LIFE ON TOUR: JESUS > everything

CAMA Zending, Life tienerevent en Delight Worship samen on tour Tieners en jongeren ...