fbpx

Word zendeling

Geven

Oekraïne: samenwerken met de lokale kerk

22 mrt 2022

Oekraïne: samenwerken met de lokale kerk

22 mrt 2022

Terwijl de oorlog in Oekraïne zijn vijfde week ingaat blijven we ons – samen met CAMA & Baptisten-kerken wereldwijd – inspannen om Jezus zichtbaar te maken. Hartelijk dank voor jullie overweldigende steun aan het Oekraïne noodfonds. Dit bericht bevat updates over de situatie in Oekraïne en de buurlanden.

Zorgwekkend bericht Marioepol

Een broeder uit Marioepol schrijft: ‘De stad is simpelweg van de aardbodem weggevaagd, compleet vernietigd. Er is geen elektriciteit en geen gas. We hebben een waterbron in de kerk, maar daar komt alleen zout water uit. We drinken dit zoute waren en maken er zoutige thee van. Er zijn veel mensen op straat die honger lijden.’

‘Er zijn veel mensen op straat die honger lijden.’

Humanitaire corridors

Humanitaire hulpgoederen zijn van Lviv naar Kharkiv, Buzivka, Slovyansk, Kremenchuk, Bila Tserkva, Kiëv, Vinnytsia en Vasylkiv gestuurd. Het ging vooral om kleding, toiletartikelen, medicijnen en voedsel. Er zijn humanitaire corridors geopend, waardoor bevriende kerken in staat zijn om goederen vanaf omliggende buurlanden Oekraïne binnen te krijgen.

Chauffeurs rijden heen en weer tussen conflictgebieden

De situatie in de steden in het oosten en noorden is momenteel schrijnender dan in het westen. Wooncomplexen en andere burgerlijke gebouwen worden constant beschoten. Chauffeurs rijden heen en weer tussen de conflictgebieden, met hulp uit het westelijk deel van Oekraïne, om hulpgoederen naar het oosten te brengen en mensen die op de vlucht zijn mee terug te nemen naar het westen.

Samenwerken met de lokale kerk

Donaties uit Nederland worden via ons internationale netwerk besteed via bevriende lokale kerken in Oekraïne en via zustergemeenten in omliggende landen: Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Roemenië, Slowakije en Polen. Een aantal korte updates:

  • In Tsjechië zijn het de Russisch-sprekende kerken die in de frontlinie staan. Ze bieden begeleiding, bidden met mensen, zorgen voor voedsel, onderdak en allerlei andere vormen van hulp.
  • Voorgangers in Hongarije hebben ervoor gezorgd dat families – vooral vrouwen en kinderen – voorzien worden van voedsel. Er worden ruim 500 warme maaltijden per dag uitgedeeld, maar ook kleren, toiletartikelen en medicijnen.
  • De Roemeense kerk heeft plaats gemaakt voor de opvang van 4.000 vluchtelingen en voorziet in onderdak en allerlei andere vormen van hulp.
  • De Poolse kerk stuurt grote hoeveelheden voedsel, water en kleding richting Oekraïne. Bevriende kerken hebben de capaciteit om 1.400 mensen per dag te helpen, veel gemeenteleden stellen hun huizen open om vluchtelingen op te vangen. In totaal zijn er hier al meer dan 10.000 vluchtelingen op verschillende manieren geholpen.

Dit bericht gaat verder onder de foto’s.

Blijf doneren & bidden

Hoewel we ontzettend dankbaar zijn voor alle donaties die tot nu toe zijn binnengekomen, roepen we op om te blijven doneren en te blijven bidden. Schroom niet dit bericht te delen in je netwerk en mensen uit te nodigen om te blijven strijden voor onze Oekraïense broers en zussen. Meer dan ooit zijn donaties nodig om hen te kunnen voorzien in basisbehoeften om te kunnen overleven. Klik op onderstaande link voor meer informatie en voor het donatieformulier.

Nieuwste berichten

Zendelingen Peter en Anne-Marie Dekker in ‘Uit of Thuis’

Zendelingen Peter en Anne-Marie Dekker in ‘Uit of Thuis’

Bron: Christelijk Nieuws In een aflevering van RD ‘Uit of Thuis’ vertellen Peter ...
De kerk, een veilige plek

De kerk, een veilige plek

Onlangs was een aantal van onze zendelingen in een land in West-Afrika dat ...
Online Zendingswebinar 20 juni

Online Zendingswebinar 20 juni

Heb jij het verlangen de zending in te gaan of wil je meer weten over wat het is om ...
Boeiende lezingen en workshops tijdens conferentiedag MISSIE.NU

Boeiende lezingen en workshops tijdens conferentiedag MISSIE.NU

Op vrijdag 12 mei 2023 vindt van 09.30 tot 15.00 uur de conferentiedag van MISSIE.NU ...