fbpx

Word zendeling

Geven

Oekraïne: samenwerken met de lokale kerk

22 mrt 2022

Oekraïne: samenwerken met de lokale kerk

22 mrt 2022

Terwijl de oorlog in Oekraïne zijn vijfde week ingaat blijven we ons – samen met CAMA & Baptisten-kerken wereldwijd – inspannen om Jezus zichtbaar te maken. Hartelijk dank voor jullie overweldigende steun aan het Oekraïne noodfonds. Dit bericht bevat updates over de situatie in Oekraïne en de buurlanden.

Zorgwekkend bericht Marioepol

Een broeder uit Marioepol schrijft: ‘De stad is simpelweg van de aardbodem weggevaagd, compleet vernietigd. Er is geen elektriciteit en geen gas. We hebben een waterbron in de kerk, maar daar komt alleen zout water uit. We drinken dit zoute waren en maken er zoutige thee van. Er zijn veel mensen op straat die honger lijden.’

‘Er zijn veel mensen op straat die honger lijden.’

Humanitaire corridors

Humanitaire hulpgoederen zijn van Lviv naar Kharkiv, Buzivka, Slovyansk, Kremenchuk, Bila Tserkva, Kiëv, Vinnytsia en Vasylkiv gestuurd. Het ging vooral om kleding, toiletartikelen, medicijnen en voedsel. Er zijn humanitaire corridors geopend, waardoor bevriende kerken in staat zijn om goederen vanaf omliggende buurlanden Oekraïne binnen te krijgen.

Chauffeurs rijden heen en weer tussen conflictgebieden

De situatie in de steden in het oosten en noorden is momenteel schrijnender dan in het westen. Wooncomplexen en andere burgerlijke gebouwen worden constant beschoten. Chauffeurs rijden heen en weer tussen de conflictgebieden, met hulp uit het westelijk deel van Oekraïne, om hulpgoederen naar het oosten te brengen en mensen die op de vlucht zijn mee terug te nemen naar het westen.

Samenwerken met de lokale kerk

Donaties uit Nederland worden via ons internationale netwerk besteed via bevriende lokale kerken in Oekraïne en via zustergemeenten in omliggende landen: Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Roemenië, Slowakije en Polen. Een aantal korte updates:

  • In Tsjechië zijn het de Russisch-sprekende kerken die in de frontlinie staan. Ze bieden begeleiding, bidden met mensen, zorgen voor voedsel, onderdak en allerlei andere vormen van hulp.
  • Voorgangers in Hongarije hebben ervoor gezorgd dat families – vooral vrouwen en kinderen – voorzien worden van voedsel. Er worden ruim 500 warme maaltijden per dag uitgedeeld, maar ook kleren, toiletartikelen en medicijnen.
  • De Roemeense kerk heeft plaats gemaakt voor de opvang van 4.000 vluchtelingen en voorziet in onderdak en allerlei andere vormen van hulp.
  • De Poolse kerk stuurt grote hoeveelheden voedsel, water en kleding richting Oekraïne. Bevriende kerken hebben de capaciteit om 1.400 mensen per dag te helpen, veel gemeenteleden stellen hun huizen open om vluchtelingen op te vangen. In totaal zijn er hier al meer dan 10.000 vluchtelingen op verschillende manieren geholpen.

Dit bericht gaat verder onder de foto’s.

Blijf doneren & bidden

Hoewel we ontzettend dankbaar zijn voor alle donaties die tot nu toe zijn binnengekomen, roepen we op om te blijven doneren en te blijven bidden. Schroom niet dit bericht te delen in je netwerk en mensen uit te nodigen om te blijven strijden voor onze Oekraïense broers en zussen. Meer dan ooit zijn donaties nodig om hen te kunnen voorzien in basisbehoeften om te kunnen overleven. Klik op onderstaande link voor meer informatie en voor het donatieformulier.

Nieuwste berichten

Ga op missiereis met CAMA ENVISION

Ga op missiereis met CAMA ENVISION

Ga samen met je jongerengroep, gemeenteleden, studentenvereniging, businessclub of leidersteam op missiereis naar een van onze bestemmingen. Draag bij aan wat God aan het doen is in de wereld en ontdek wat missie inhoudt. Een levens-veranderende reis waar je ervaring opdoet en veel leert om ook na de reis toe te kunnen passen in de kerk en het leven van elke dag.
Engelse lessen voor Wayana Indianen in Suriname

Engelse lessen voor Wayana Indianen in Suriname

We zijn op zoek naar mensen die voor een periode van 3 maanden (vanwege het benodigde visum) Engelse lessen willen verzorgen voor Wayana Indianen in Suriname. Je geeft les aan kinderen, tieners, jonge stellen en ouderen. Voor deze functie zijn we op zoek naar meerdere mensen die elkaar op kunnen volgen. Een unieke ervaring in de jungle van Suriname waar je tijdens je verblijf inwoont bij een Nederlandse werker. Je draag actief bij aan de ontwikkeling van zowel kinderen als volwassenen. 
CAMA Zending en LIFE Tienerevent slaan handen ineen voor vluchtelingenkinderen

CAMA Zending en LIFE Tienerevent slaan handen ineen voor vluchtelingenkinderen

Je kunt in de zomer van 2024 meehelpen om zoveel mogelijk kinderen een fantastische zomerweek te laten beleven, waarin ze - meestal voor het eerst in hun leven - iets van de liefde van Jezus mogen ontdekken! Voor deze kinderen, maar ook voor jezelf een onvergetelijke en levens veranderende ervaring!
Short-Term Missie in Tsjechië

Short-Term Missie in Tsjechië

Jezus zichtbaar maken in het meest atheïstische land van Europa? We hebben een vacature voor short-term missie in Tsjechië.