fbpx

Word zendeling

Geven

Onzekerheid bij CAMA zendelingen door staatsgreep Myanmar

4 feb 2020

Boeddhistische monniken

Onzekerheid bij CAMA zendelingen door staatsgreep Myanmar

4 feb 2020

Ze staan in de startblokken, het huis is verkocht en de tickets waren al bijna geboekt. Maar helaas konden 2 CAMA zendelingen, die vanwege veiligheid anoniem blijven, niet vertrekken naar het zendingsveld. Eerst bracht corona roet in het eten: de grenzen werden gesloten. De staatsgreep van afgelopen week bracht nog meer onzekerheid. Zal Myanmar weer open gaan voor Europese inwoners? En dus ook voor zendelingen?

60 jaar gesloten

Decennia lang was Myanmar vrijwel gesloten voor buitenlanders en zeker voor zendelingen. Door een streng militair regime was het voor Europese inwoners bijna onmogelijk om langdurig zendeling te zijn in Myanmar. Sinds de eerste algemene verkiezingen in 2015 werd de militaire dictatuur vervangen door een burgerregering. Echter, na de tweede algemene verkiezingen ooit hebben de militairen de macht teruggegrepen. Door de militaire coup lijkt Myanmar weer nu terug bij af te zijn.

Zendelingen in startblokken

Het nieuws over de staatsgreep kwam dan ook hard binnen bij twee anonieme CAMA Zendelingen. Eerst al konden ze niet gaan vanwege corona, maar de onzekerheid neemt alleen maar toe door deze nieuwe politieke ontwikkelingen. En dat is verdrietig van de 30 miljoen Bamar, de grootste bevolkingsgroep in het land, is slecht 0.08% christen.

Verandering brengen

Juist daar willen deze 2 CAMA zendelingen verandering in brengen. Door middel van business as mission konden ze het land binnenkomen en hebben ze daar in hun vorige reizen al een bedrijf opgezet. Juist met ondernemerschap kunnen ze op plekken komen, en Bijbelschoolstudenten meenemen naar plekken, waar lokale christenen niet mogen zijn. Ze verwachten dat ze hiermee in het midden van boeddhistische plekken Jezus mogen brengen.

Roeping voor Myanmar

“Op een bijzondere manier sprak God tot ons”, vertelt het zendingsechtpaar. “In Nederland kregen we het aanbod om aan de slag te gaan in een nieuwe functie. Het aanbod was een wereldbaan en kon ik menselijk gezien niet weigeren: een heel dik salaris, bonussen en een mooie auto. Maar toch sprak God tot ons en gaf ons een bijzondere roeping voor de onbereikte mensen in Myanmar.”

Waarom Myanmar?

Ze hadden kunnen kiezen voor ‘een makkelijker land’. Zo was dit zendingsechtpaar ook op oriëntatiereis naar Nepal. Het is een land wat Jezus nodig heeft en er wordt goed Engels gesproken, waardoor het voor hen iets gemakkelijker zou zijn.  “Onze eerste ervaringen in Myanmar in 2018 waren ronduit slecht. We voelden ons niet op ons gemak in dit land, we ervaarden veel geestelijke strijd. Satan deed zijn best om ons te weerhouden naar Myanmar te vertrekken. Maar juist daarom hebben een passie voor dit land ontwikkelt. Er is in dit land zo veel duisternis, en tegelijkertijd zo’n verlangen naar echte liefde en waarheid. Hier willen wij zijn. God heeft ons laten zien dat dit het land is waar we onze gaven en talenten in kunnen zetten voor Gods Koninkrijk.”

Jesaja 55:8

De tekst uit Jesaja 55:8,9 is voor de twee CAMA zendelingen doorslaggevend geweest: “Want zo hoog de hemel is boven de aarde, zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven, en mijn plannen jullie plannen.” Steeds weer kwam deze tekst op bijzondere manieren op hun pad. Hoewel er allerlei problemen waren in het zendingsverlangen voor Myanmar bleef God bevestigen dat ze mochten vertrouwen op Hem.

En nu?

Ook in deze onzekere periode blijft het zendingsechtpaar gericht op God. Hun hart brandt om de lokale kerk in Myanmar te bouwen. Hoe dat er precies uit zal zien en hoe de ontwikkelingen zijn weet niemand. Maar ze houden zich vast aan Jesaja 55:8. “God gaat laten zien wat Zijn plan is. Wij volgen Jezus, waar Hij ons ook leidt”.

Bid jij mee voor de situatie in Myanmar?

Nieuwste berichten

24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...
De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Vluchtelingen werk in Italië

Vluchtelingen werk in Italië

(Afbeelding van SINAI) Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...