fbpx

Word zendeling

Geven

René en Cecilia Holvast stoppen na 35 jaar zendingswerk

18 nov 2021

René en Cecilia Holvast

René en Cecilia Holvast stoppen na 35 jaar zendingswerk

18 nov 2021

René en Cecilia Holvast zijn in 1986 uitgezonden naar Mali. In 35 jaar tijd zijn ze van onschatbare waarde geweest voor de minst bereikte volken in meerdere Afrikaanse landen. Niet alleen waren ze zendeling in Mali, ook werden ze uitgezonden naar Congo, werkten ze daar op de theologische hogeschool van Boma, was René directeur van de Bijbelschool in Veenendaal, werkte hij 2 jaar lang op het kantoor van CAMA Zending en is Cecilia decennialang betrokken geweest bij Bijbelvertaalwerk. Deze zomer hebben ze besloten met pensioen te gaan.

Dat is een hele lijst René en Cecilia! We zijn dankbaar voor jullie jarenlange trouwe inzet! Hoe hebben jullie 35 jaar zending ervaren?

Ha, 35 jaar is te veel ineens! Misschien is de meest indringende ervaring dat je leert in te zien dat je het van Gods genade moet hebben.

Wat was het állermooiste wat jullie hebben meegemaakt op het zendingsveld?

Het ‘allermooiste’, dat weten we niet, maar we hebben in de jaren ‘90 een opbloei van de kerk in Sikasso (Mali) meegemaakt. Een uitbarsting van elan en groei. Dat is mooi om mee te maken. En onlangs hoorden we van twee gemeentes die wij mochten helpen stichten in de tijd dat we in het dorp Klela woonden. Beide waren in onze tijd kasplantjes, maar ze bestaan nog steeds en groeien. En ook: de leesklassen van Cecilia, waar volwassen Senoufo mannen in hun eigen taal uit de Bijbel lazen. Of de bibliotheek van de theologische hogeschool in Boma (Congo), die Cecilia na vijf jaar inspanning in veel betere staat achter kon laten.

En wat was het állermoeilijkste?

Moeilijk is in ieder geval te weten waar je goed aan doet als je het evangelie wil doorgeven in een andere cultuur. Hoe ‘landt’ je boodschap? Dat is niet altijd voor de hand liggend. Leven en werken op de grens van twee culturen hebben we niet altijd gemakkelijk gevonden. Die spanning mat af.

Zendingswerk is teamwork: hoe hebben jullie dat ervaren?

Er zijn talloze mensen betrokken geweest met financiële steun en gebed. De trouw daarin maakt indruk. Zij hebben het werk mogelijk gemaakt. Sommigen hebben het wel 35 jaar volgehouden! Zo hoorden we pas nog dat iemand die we nauwelijks kennen, jarenlang voor ons heeft gebeden. Heel bijzonder! Een zendingswerker is ook maar een mens. En hartelijkheid, meeleven en belangstelling doen je altijd goed. Toen we onze te vroeg geboren tweeling verloren, hebben we veel oprecht meeleven gehad. Dat heb je op zo’n moment echt nodig. Maar het was er ook.

Wat willen jullie meegeven aan de lezers van dit bericht?

Een zendingswerker heeft het meeste aan ondersteuners die trouw zijn in gaven en gebed. Het klinkt misschien niet hip, maar als je iets wil opbouwen, zijn het de kleine druppels die de emmer vullen. Dank aan zovelen die via CAMA Zending een druppel willen zijn!

Nieuwste berichten

Wonderlijke gebeurtenissen in Toscane 

Wonderlijke gebeurtenissen in Toscane 

Recent kwamen Hans en Leida in Italië in contact met een wel erg energieke dame. Ze ...
Een kans voor jongeren om hun rol in Gods Koninkrijk te leren kennen

Een kans voor jongeren om hun rol in Gods Koninkrijk te leren kennen

Project van de maand | Februari   Envision is onderdeel van CAMA Zending en ...
Een aanrijding als kans om het evangelie te delen!

Een aanrijding als kans om het evangelie te delen!

Onze zendelingen Hans en Leida reizen vier tot vijf keer per jaar naar Italië om te ...
Israël: ‘Mensen staan meer open om te horen over God’

Israël: ‘Mensen staan meer open om te horen over God’

Samen Jezus zichtbaar maken, dat is de missie van de zendelingen van CAMA Zending. ...