fbpx

Word zendeling

Geven

Tientallen doopdiensten in Oekraïne

17 jun 2022

Dopen in Oekraine

Tientallen doopdiensten in Oekraïne

17 jun 2022

Onze broeders en zusters in Oekraïne kiezen er nog steeds voor om vurig te dienen, in verschrikkelijke tijden. Het is lastig de voortdurende realiteit te begrijpen van diegenen die nog steeds in Oekraïne zijn om te dienen. Onze internationale partners zijn nog steeds dagelijks hard aan het werk om zo veel mogelijk mensen te dienen. De realiteit is heftig, maar de zegen van God is groot! 

Dienen als Jezus

In bezette gebieden zijn kerken die ooit bloeiende gemeenten waren, vol leven en vreugde. Maar inmiddels zijn hele gemeenten vertrokken en zijn ook veel voorgangers gedwongen te vluchten. Een predikant in de regio van Luhansk probeert nog steeds regelmatig de kleine overgebleven groepen christenen in Lysychansk te bezoeken. Hij zegt:

“Er is hier geen elektriciteit, water, communicatie, of medicijnen. Er is een voedseltekort. De bommen vliegen over ons heen. Huizen zijn vernietigd. De doden zijn op de binnenplaatsen begraven in massagraven… Een paar evangelische gelovigen blijven andere mensen dienen op het limiet van hun kunnen: ze delen het extreem schaarse water wat er nog is uit aan anderen, en verspreiden voedsel.”

Tientallen kerken houden doopdiensten

Maar als kerken in het ene gebied kleiner worden, groeien de andere. Tientallen kerken in Lviv, Ternopil, Odessa, Chernivtsi, Irpin, Kiev en andere steden hebben de afgelopen maand doopdiensten gehouden. Een voorbeeld van zo’n kerk is de kleine dorpskerk van Ternopil met slechts enkele tientallen leden, die sinds het begin van de oorlog heel trouw hun omgeving hebben gediend. Ze doopten en verwelkomden de afgelopen weken maar liefst vier nieuwe leden!

Samenwerken met overheid

In veel steden zijn de waterleidingen afgesneden, maar kerken werken samen met lokale autoriteiten om water te verdelen. In Mykolaiv hebben drie kerken privébronnen die ze kunnen gebruiken om hun gemeenschap te dienen door kwaliteitswater te verstrekken. Een van die kerken heeft midden mei een nieuwe put gegraven om mee te kunnen doen om de gemeenschap van voldoende water te voorzien.

Kerken die stamppot maken

En de verhalen gaan maar door. Kerken die stamppot maken en dagelijks zelfgebakken brood bakken om het naar mensen in nood te sturen. Jongerengroepen stellen zorgpakketten samen voor mensen in militaire ziekenhuizen. Kerken in het westen geven gratis gitaar- en kunstlessen aan ontheemde kinderen. Kerken blijven ontheemden en mensen op de vlucht in hun locaties huisvesten. Week na week, dag na dag maken onze broeders en zusters in Oekraïne Christus zichtbaar aan hun behoeftige buren.

Bid mee

  • Bid om Gods bescherming voor hen die de behoeftigen dienen die zijn achtergelaten in conflictgebieden en bezette gebieden. Bid dat ze de kracht en standvastigheid hebben om zulke barre omstandigheden te doorstaan ​​en dat hulp hen kan bereiken.
  • Bid voor alle nieuwe gelovigen die zijn gedoopt en voor de voorgangers die naast met hen oplopen en discipelen.
  • Bid om volharding en rust voor de Oekraïense leiders die na bijna vier maanden nog steeds proberen de hulp effectief te coördineren en te verdelen.
  • Bid dat er snel vrede komt en dat Oekraïne kan doorgaan met de wederopbouw.

Nieuwste berichten

De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Project van de maand | April

Project van de maand | April

Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote aantallen vluchtelingen in ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...
Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Israël is vandaag de dag 5 maanden in oorlog. Momenteel wordt er intensief ...