fbpx

Word zendeling

Geven

Zendeling en arts in Senegal: hoe gaat Tabitha Kieviet om met Corona?

24 mrt 2020

Zendeling en arts Tabitha samen met medewerkers ziekenhuis Senegal

Zendeling en arts in Senegal: hoe gaat Tabitha Kieviet om met Corona?

24 mrt 2020

Het Coronavirus heeft veel impact op ons dagelijks leven in Nederland. Maar dat niet alleen. CAMA zendeling Tabitha Kieviet is druk bezig met voorlichting geven in Senegal. Vanuit haar medische expertise kan ze op dit moment enorm tot zegen zijn. Marcel Oosterkamp stelde haar 4 vragen over haar werk.

1. Hoe is het met jullie in Senegal Tabitha? Zijn jullie geschrokken van het recente nieuws?

“Het gaat goed met ons! Ik volg het nieuws over het Coronavirus al sinds januari, omdat ik het interessant vind wat er vanuit public health aspect gebeurt in de wereld. Dat het zo dichtbij zou komen had ik niet gedacht. Als de uitbraak zich net zo snel verspreidt als in Europa dan is er in landen als Senegal een grote kans dat het gezondheidssysteem de epidemie niet aankan. We hopen dat de hitte een remmende factor vormt, maar dat is nog maar afwachten.”

2. Wat voor gevolgen heeft Corona op dit moment voor jullie gezin en werkzaamheden?

“Ook in Senegal zijn de scholen gesloten vanwege het Corona virus, dus we proberen als gezin een nieuw ritme te vinden, net als mensen in Nederland denk ik. Gelukkig doet Schooltv het hier ook!

Het afgelopen weekend heb ik met het personeel de kliniek in Dahra (Noord Senegal) die ik nu leid, klaar gemaakt voor de eerste Corona gevallen. In een stad niet ver van de kliniek zijn de eerste patiënten positief getest, dus we moeten alert zijn. Het personeel is nu getraind, we doen triage en hygiëne aan de deur en een isolatiezaal is ingericht voor eventuele patiënten. We geven voorlichting aan patiënten en we konden ook een spot op de lokale radio verzorgen over de epidemie.”

3. Hoe reageert Senegal op dit moment op het recente nieuws? Anders dan in Nederland?

“De Senegalese overheid reageert snel en adequaat vind ik. De bevolking lijkt de maatregelen te respecteren, behalve veel religieus leiders die hun bijeenkomsten weigeren af te lassen. De maatregelen kunnen voor mensen heel ingrijpend zijn: Zo was de regionale veemarkt in Dahra zondag afgelast. Patiënten hadden daardoor geen vervoer om naar de kliniek te komen, of ze hadden geen geld voor de medicijnen, omdat ze hun schaap die dag niet hadden kunnen verkopen. Hoe langer deze situatie duurt hoe groter de economische gevolgen en dat leidt hier al snel tot armoede.”

Corona maatregelen Senegal

4. Op welke manier kun jij als arts in Senegal helpen met voorlichting?

“Vanuit de stichting voor christenen in de zorg in Senegal hebben we afgelopen weekend een nood commissie opgericht met een aantal leiders van de Evangelische kerk in Senegal. Die commissie zorgt voor advies en betrouwbare informatie aan kerken en christelijke klinieken. Voorlichting is belangrijk want mensen zijn bang en wordt vanuit de cultuur direct een geestelijke oorzaak een oplossing gezocht. Er zijn al beschermamuletten tegen het virus en er gaan verhalen de ronde dat het eten van knoflook en het drinken van Chinese kruidenthee een goede behandeling zijn voor het virus. Dat kerken zich nu organiseren voor gebed en juiste voorlichting is een mooie ontwikkeling.”

Jan en Tabitha Kieviet met gezin in traditionele kleding

Nieuwste berichten

De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Project van de maand | April

Project van de maand | April

Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote aantallen vluchtelingen in ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...
Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Israël is vandaag de dag 5 maanden in oorlog. Momenteel wordt er intensief ...