Door protesten in Senegal hebben Jowan en Lieneke sinds vorige week te maken met een onrustige situatie. Veel jongeren gingen de straat op om hun boosheid op hun president en de bemoeienis van Frankrijk te uiten. Een oppositieleider van de huidige president is aangehouden op verdenking van een misdrijf. Door veel van zijn aanhangers wordt deze kwestie gezien als een poging hem uit de weg te ruimen.
‘Waarom zijn er demonstraties?’
Bovenstaande situatie werd aangegrepen om te demonstreren. Daarbij komen ook andere frustraties naar boven zoals de avondklok die al lange tijd een negatief effect heeft op de economie. Deze en andere maatregelen rondom het corona-virus, zorgen voor een nog grotere werkloosheid in Senegal.
Jongeren voelen zich machteloos en hebben geen zicht op een betere toekomst. Dit uit zich in demonstraties, die helaas regelmatig overgaan in flinke rellen. Hierbij worden winkels vernield, beroofd of in brand gestoken. Ook auto’s of andere particuliere eigendommen worden niet gespaard.
Er zijn de afgelopen weken 10 doden gevallen.
‘Wat merken jullie er van in het dagelijks leven? Kunnen jullie nog boodschappen doen?’
De scholen zijn nog wel dicht en we verwachten dat dit deze hele week zo zal zijn. We zitten dus weer volop in de homescholing. De kinderen vinden het niet erg! Wij zoeken naar een manier om alles te combineren in huis. Gelukkig kan een gedeelte van ons werk online doorgaan. We blijven zoveel mogelijk binnen en haalden voor de aangekondigde demonstraties boodschappen in huis. Alle supermarkten gingen namelijk ook dicht, uit angst voor plunderingen. We voelen ons rustig onder de situatie, en vinden het vooral heftig voor de families die een geliefde hebben verloren, of hun huis in rook op zagen gaan.
‘Hoe ontwikkelt de situatie zich nu in Senegal?’
De president kondigde vorige week aan dat alle scholen deze week dicht moesten. Dit vanwege de aankondiging van drie dagen demonstraties. Na één dag demonstratie hield de president een toespraak waarin hij aankondigde dat de avondklok opgeheven wordt (er is nog wel een nachtklok) én dat de oppositieleider in vrijheid zijn rechtszaak mag afwachten. Dit had tot effect dat de nog geplande demonstraties werden afgelast. Gelukkig is het de laatste dagen dus weer rustig op straat.
‘Hoe is het specifiek voor christenen? Is er nog extra gevaar?’
Nee. De onrust is vooral gericht op de president. Ook is er een sluimerende ontevredenheid over de invloed die Frankrijk nog altijd heeft in Senegal. Daarom worden Franse concerns aangevallen zoals de Auchan supermarkten en Total tankstations.
Er kwam een mooi initiatief op gang vanuit de overkoepelende evangelische organisatie die kerken en christenen opriep om 3 dagen te bidden voor Senegal. Er is iedere dag een online meeting. We zien duidelijk Gods hand in de omslag die heeft plaatsgevonden nu de demonstraties zijn afgelast!