fbpx

Word zendeling

Geven

Zendingsreis Israël-Jordanië (zomer 2019)

19 nov 2019

Groep jongeren staat in rijtje naast elkaar samen met reisbegeleider Hans

Zendingsreis Israël-Jordanië (zomer 2019)

19 nov 2019

Wist je dat… er maar liefst vijf Chinese kerken in Nederland zijn die deel uitmaken van CAMA? Onder andere Yan Chuen/Life Access in Amsterdam en Geloof, Hoop en Liefde (GHL) in Zoetermeer horen tot deze groep kerken. De afgelopen jaren hebben ze samen verschillende zendingsreizen georganiseerd. Suriname, Maleisië en Vietnam behoorden eerder al tot de bestemmingen. Afgelopen zomer is een team jongeren, onder leiding van ds. Hans Wulffraat op reis geweest. Ze gingen via Jeruzalem naar Mafraq in Jordanië. Hij schreef er een enthousiast bericht over!

“Daar is toch niks?”

“Drie jaar geleden was daar een kleiner team van Life Access geweest en onder de indruk terug gekomen. Door de jaren heen hebben we mee gebeden voor Syrië, Irak en Turkije. We hebben in onze eigen plaatsen Syrische vluchtelingen ontmoet; Syrische en Jordaanse voorgangers hebben ons op een CAMA-zendingsdag in Zoetermeer verteld over de dramatische situatie in hun landen, maar ook over het grote werk dat God daar doorheen doet. Dit jaar stond opnieuw zending nadrukkelijk op ons beider agenda en hebben we gekozen voor Mafraq. Aan de grens vroeg een verwonderde grenswacht wat we daar nou toch te zoeken hadden. Daar is toch niks?

De CAMA-kerk helpt vluchtelingen

Noem dat maar niks: het stadje telt nu naast de oorspronkelijke bevolking 80.000 Syrische vluchtelingen, plus een paar kilometer verderop het grootste vluchtelingenkamp van Jordanië met nog eens 80.000 mensen. En een Arabische CAMA-kerk met misschien 50 (!) volwassenen die al jarenlang hulp verleent aan duizenden (!) van deze vluchtelingen. Wekelijks melden nieuwe mensen zich in de kerk aan voor hulp. Ze krijgen matrassen, dekens, matten, maandelijkse voedselpakketten en waar nodig medicijnen, luiers en babyvoeding. Vrijwilligers geven cursussen, sporten met de jeugd, houden meisjes- en kinderclubs en ga zo maar door. Als team konden we naast die clubs vooral een bijdrage leveren aan de huisbezoeken bij de families in het hulpprogramma. De Arabische vrijwilligers voerden de gesprekken, wij werden soms uitgenodigd om hen aan te vullen met een getuigenis of een bijbelverhaal, terwijl de jongere teamgenoten speelden met de kinderen.

Zie het Lam van God

De meeste mensen hadden vrijwel niets en woonden in kale betonnen huizen of appartementen. Ze waren dankbaar voor de voedselpakketten en voor de zorg en hulp van de kerk. De vrijwilligers hebben geregeld intensief contact met “hun” families, kenden hun zorgen en angsten. Ook persoonlijk boden ze vaak nog extra hulp. Door dat alles is er groot vertrouwen gegroeid. Tegenover de hopeloosheid en het fatalisme konden we steeds weer spreken over de goedheid van God en verhalen vertellen over Jezus – zeker in de dagen van het Offerfeest: “Zie het Lam van God dat de zonden van de wereld wegneemt!”

Diep onder de indruk

Als team zijn we diep onder de indruk geraakt van wat een kleine CAMA-kerk voor een verschil maakt in een zee van ellende: “dit is nou echt een kerk die er helemaal is voor de wereld!” Een verschil in deze wereld, maar ook voor de eeuwigheid. Daar zijn we ooggetuigen van geweest en hebben we om gejuicht.

Tot slot danken we alle individuen en CAMA-kerken die ons gesponsord hebben, zodat we een mooie gift hebben kunnen overhandigen aan een pastor in Mafraq en pastor in Amman. Vergeet hen niet, de nood is onveranderd hoog en niemand durft terug.

Nieuwste berichten

De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Project van de maand | April

Project van de maand | April

Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote aantallen vluchtelingen in ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...
Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Israël is vandaag de dag 5 maanden in oorlog. Momenteel wordt er intensief ...