Word zendeling

Geven

Zet de kerk in Europa ook uitdagingen om in kansen?

28 feb 2025

Kerk ziet kansen

Zet de kerk in Europa ook uitdagingen om in kansen?

28 feb 2025

Zet de kerk in Europa ook uitdagingen om in kansen?

Op vrijdagavond 21 februari jl. organiseerde CAMA Zending een unieke bijeenkomst om van dichtbij te horen hoe God aan het werk is in het Midden-Oosten. Ds. Munther Shahatit uit Jordanië sprak deze avond over ‘De rol van de kerk in het Midden-Oosten: uitdagingen en hoop’.

Hoop, inspiratie, bemoediging & kansen

Het verhaal over zijn leven en werk in Jordanië en de landen daaromheen getuigt vooral van hoop! Aanwezigen werden geïnspireerd en aangemoedigd om ook mogelijkheden en kansen te zien voor de kerk in Nederland. Daarnaast was de avond ook een bemoediging voor Ds. Munther Shahatit zelf, diverse kerken in Nederland zijn Mission Partner voor de kerk in Jordanië.

Het Midden-Oosten is de regio waar bijna tweeduizend jaar geleden de kerk werd geboren. Toch is de christelijke gemeenschap hier nu een van de meest kwetsbare minderheden. Ondanks uitdagingen zoals vervolging, politieke instabiliteit en migratie blijft de kerk een krachtige bron van hoop, verzoening en sociale verandering. Het is de opdracht van de kerk, van ons christenen, om mensen in nood te zien, hen te helpen en onvoorwaardelijk lief te hebben. Ds. Shahatit vertelde hoe de kerk in het Midden-Oosten uitdagingen omzet in kansen.

Levensreis als christen

Dominee Shahatit is geboren in Jordanië, hij groeide op in een katholieke omgeving in een kleine stad dichtbij Amman. Daar ging hij naar een openbare school, waar hij als katholiek werd uitgedaagd uitleg over zijn geloof te geven. Hierdoor werd hij aangespoord zelf het geloof te gaan onderzoeken, in die periode las hij veel boeken. Toen hij christenen ontmoette met een persoonlijk en levendig geloof in Jezus, was dat voor hem een eye-opener. Hij gaf zichzelf op 19-jarige leeftijd over aan Christus.

Na het afronden van zijn studie accountancy en theologie buiten Jordanië, kwam hij terug en ging werken op een school in de hoofdstad Aman. Daar startte hij samen met zijn vrouw, die onderwijzeres was, een bijbelschool en een kerk. Na enige tijd kreeg hij een brandend verlangen om traumabegeleiding te kunnen geven, hij ging naar de USA voor scholing. Toen hij in 2008 terugkwam, ging hij helpen met (oorlogs)traumaverwerking en pastorale zorg bij de kerk in Syrië. In 2011 kreeg hij een aanstelling als voorganger in de CAMA-kerk in Amman, waar hij tot 2022 werkzaam was. Momenteel is hij senior pastor in Al Yadoudah, een voorstadje van Amman en geeft les bij diverse theologische opleidingen. Als oorlogs-traumatherapeut is hij werkzaam onder oorlogsvluchtelingen, zowel in Jordanië als daarbuiten. Ook traint hij andere counselors in het Midden-Oosten om slachtoffers van trauma en verslaving bij te kunnen staan. Naast deze bedieningen is hij voorzitter van de CAMA-kerken in Jordanië, en actief als coördinator voor de Alliance World Fellowship (AWF) in Europa en het Midden-Oosten en maakt hij tevens deel uit van het wereldwijde uitvoerend bestuur van de AWF.

Hoe staat het er nu voor in het Midden-Oosten?

Nadat Ds. Shahatit vertelde over zijn achtergrond en leven, zijn werk en het intensieve reizen in de regio vervolgt hij met de vraag: Hoe staat het er nu voor in het Midden-Oosten? Na een periode van het ontstaan van het christendom, sinds de 6e eeuw na Christus, heeft de Islam het toneel overgenomen. Het christendom neemt enerzijds af (nog maar 1,5% van de bevolking), maar aan de andere kant komen steeds meer mensen met een moslimachtergrond tot geloof. Deze mensen worden soms leiders van een nieuwe kerkgemeenschap. Dit heeft een krachtige uitwerking, omdat zij de mensen met dezelfde achtergrond vaak beter begrijpen en zo meer ingang vinden voor het evangelie. Tegelijk is er ook meer openheid gekomen in de kerken voor mensen met een moslim-achtergrond.

Groeiende mogelijkheden voor de kerk in het Midden-Oosten volgens Ds. Shahatit:

– meer openheid onder de jeugd (Social Media); er is veel vrijheid en geen beperking door de overheid
– werk onder vluchtelingen; Jordanië is al decennialang een opvang voor vluchtelingenen en dat biedt veel mogelijkheden en kansen
– gemeenschapsontwikkeling: onderwijs, gezondheid, werk; dit biedt veel mogelijkheden, mensen komen vaak voor het eerst in aanraking met christenen en het evangelie
– toenemende aantallen gelovigen met een moslim-achtergrond: eenvoudiger om van daaruit in hun eigen gemeenschappen te getuigen
– vechten tegen radicalisme; hierdoor hebben christenen meer platform (de overheid wil laten zien dat ze tegen radicalisme zijn)

De uitdagingen zijn volgens Ds. Shahatit:

– immigratie door oorlogen en het ontbreken van banen, dit legt een druk op allerlei voorzieningen
– veel vormen van druk (met name onder evangelische christenen), ook vanuit de meer orthodoxe kerk omdat deze beweert dat andere kerken niet tot de echte kerk behoren
– identiteitsvraagstukken en isolatie; de kerk moet meer zichtbaar worden in de gemeenschap

Visie en missie

De vraag die hij ons voorlegt: Is de visie die je hebt op het delen van het evangelie jouw visie of de visie van de kerk? We zouden gericht moeten zijn op eenheid. We moeten niet proberen om mensen te veranderen naar onze ideeën, maar hen juist de ruimte geven. Het gaat om de glorie van God, de kerk is van Hem.

De focus van de CAMA-kerk in Jordanië ligt op het bouwen van Gods Koninkrijk en missionair zijn. Evangeliseren gebeurt vooral via persoonlijke contacten, door het opbouwen van relaties. Als boodschap voor de kerken stelt hij dat we uitdagingen juist moeten aangrijpen als kansen om het evangelie te delen en dat we ook in moeilijke omstandigheden actief moeten zijn in het bijstaan van mensen in nood. Zo kunnen we hoop bieden.

Ds. Shahatit sluit af met zijn kijk op missie: “Als je op missie gaat, leer je vaak meer dan dat je zelf kunt brengen. De sleutel is: trek op met mensen, verdiep je in hun cultuur, heb oprechte interesse en win het vertrouwen! Zo heb je impact. Vaak worden juist de mensen die op missie gaan ook zelf aangeraakt en komen veranderd terug.”

Word ook Mission Partner!

Ga mee op een van onze Missiereizen!

Nieuwste berichten

De beweging van ‘The Ampersand’

De beweging van ‘The Ampersand’

Onlangs vond in Columbus (Ohio - USA) de 'Council 2025' plaats, de jaarlijkse ...
Een roeping in de woestijn: Albert en Esther blijven trouw in Israël

Een roeping in de woestijn: Albert en Esther blijven trouw in Israël

Israël – In het hart van de Negev-woestijn, waar droogte en hitte het landschap ...
Let’s be free (in Barcelona)!

Let’s be free (in Barcelona)!

‘Uit je comfortzone komen’ werd veel genoemd in deze week. Inderdaad, het is next level buiten je comfortzone wanneer je in een van de achterstandswijken van Barcelona...
LIFE Missiereis

LIFE Missiereis

CAMA ENVISION - het jongerenprogramma van CAMA Zending - en LIFE Tienerevent organiseren weer samen een Missiereis! De missiereis heeft als bestemming Portugal en zal komende herfst ...
No results found.