fbpx

Word zendeling

Geven

Enthousiaste jongeren missiereis Portugal

4 aug 2022

Missireis Portugal

Enthousiaste jongeren missiereis Portugal

4 aug 2022

CAMA Zending biedt jongerengroepen de mogelijkheid een missiereis te maken naar een van de uitdagende projecten. De reis zelf staat centraal, maar ook voor en na de reis trekken we intensief met deze groepen op. In onderstaand verslag – van een van de deelnemers van een groep die onlangs in Portugal was – lees je hoe zij deze missiereis heeft ervaren.

Openheid

Onze Portugalreis. Ik weet denk ik geen beter samenvatting dan: “Openheid”. Want wat hebben wij ons deze week opengesteld en wat hebben we veel meegemaakt!

‘Het komt zoals het komt. En zo kwam het.’

Het begon al met openheid richting de Portugese cultuur. Voorafgaand aan de reis werden we geadviseerd om af en toe iets van onze Nederlandse directheid in te slikken. Dit konden we gelijk goed oefenen in de gastgezinnen waar we sliepen. Slecht geslapen? Dan had je “goed geslapen, maar hoopte je morgen nóg lekkerder te slapen”. En wil je graag een planning voor de dag? Haha! “Vem como vem” zouden de Portugezen zeggen, “het komt, zoals het komt”. En zo kwam het.

Overeenkomsten

We leerden in een paar minuten om te schakelen naar een andere dagplanning, aten pas rond 21.00 uur in de avond en eindigden regelmatig met 7 man in de achterbak van een busje bij gebrek aan vervoer. Waren er dan geen overeenkomsten in de cultuur? Zeker wel. In onze ontmoetingen met Portugese jongeren werden we met open armen ontvangen. We zongen dezelfde worshipnummers. Sommigen zongen mee in het Portugees, sommigen in het Engels, weer anderen in het Nederlands. En toch spraken we dezelfde taal.

Evangeliseren kun je leren

Deze reis hebben we ons niet alleen naar buiten toe opengesteld, ook binnen de groep hebben we veel van elkaar geleerd. We verschilden in karaktereigenschappen, ervaringen met de kerk, geloofsovertuigingen… Hoe ga je met een groep evangeliseren wanneer de één overtuigd christen is, en de ander net aan het begin van zijn eigen proces staat? Ook hierin heeft openheid ons veel gebracht. Het is oké om te zijn wie je bent, met jouw persoonlijkheid, met jouw twijfels, met jouw eigen zoektocht.

‘Het is oké om te zijn wie je bent, met jouw persoonlijkheid, met jouw twijfels, met jouw eigen zoektocht.’

‘Jezus houdt van jou!’

Als laatste was een goede dosis openheid nodig in de activiteiten gedurende de reis. Want wat werd er precies van ons verwacht? Wat konden wij verwachten? Hoe zouden anderen op ons reageren? En wat zouden deze ervaringen met ons doen? We organiseerden sportactiviteiten voor Portugese jongeren, hielpen de voedselbank met het inpakken van pakketten, ondersteunden het kinderprogramma bij de kinderbijbelweek, gingen de straat op om te bidden en te evangeliseren en hielpen bij het organiseren van kerkdiensten. En dat alles in 1 week. Het is moeilijk te beschrijven welke impact we precies hadden, de waardering en reacties die we kregen waren bemoedigend. Net als enkele voorbijgangers die ons geëmotioneerd benaderden bij het zien van onze T-shirts met op onze rug “Jezus houdt van jou”. We hebben zaadjes geplant en konden af en toe zelfs al een eerste bloemetje plukken.

T shirts Jezus houdt van jou

Verbinding

Wat heeft al deze openheid ons gebracht? Wat mij betreft verbinding. Met elkaar en met de mensen die we ontmoet hebben. Elkaar motiveren om nog even te knallen, elkaar respecteren in elkaars visies, elkaar troosten als het even zwaar was en af en toe gewoon een beetje om elkaar lachen. Het was een reis vol van indrukken en die indrukken delen we met liefde!

Tirza (namens de Portugal-gangers van de Baptistengemeente Dordrecht)

Ook een missiereis met jouw jongerengroep? CAMA Zending biedt mogelijkheden voor missiereizen naar diverse bestemmingen. Naast de reis zelf trekken we langere tijd met groepen op en trainen we op thema’s als identiteit, groepsdynamiek en het omgaan met andere culturen. Neem voor meer informatie contact met ons op via hans@camazending.nl.

Nieuwste berichten

24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...
De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Project van de maand | April

Project van de maand | April

Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote aantallen vluchtelingen in ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...