fbpx

Word zendeling

Geven

God overstijgt cultuurverschillen

3 okt 2023

God overstijgt cultuurverschillen

3 okt 2023

Korte termijn zending kan levensveranderend zijn. Geconfronteerd worden met een nieuwe cultuur haalt je uit je comfortzone en is best overweldigend. Tegelijkertijd helpt het je groeien in je geloof en geeft het een beeld van hoe zending eruit ziet. Onlangs maakten drie studenten zo’n ervaring mee toen ze met Envision op stage waren. Zij vertellen hoe ze hun stage ervaren hebben en hoe ze God hebben zien werken door de cultuurverschillen heen.

Anders dan verwacht
“Ik heb mijn stagetijd als enorm waardevol ervaren. Het was totaal anders dan ik me had kunnen voorstellen, maar dat maakte de ervaring extra leerzaam. Ik ging deze stage in met een rugtas vol kennis vanuit de bijbelschool. In plaats van mijn kennis aan de mensen om ons heen uit te dragen, was deze stage vooral een leerschool. De cultuurshock was heftiger dan ik had verwacht en voelde als een sprong in het diepe. Ik stapte in een wereld met een andere levensstandaard en zag dat mensen die veel minder hebben dan wij, alsnog heel gelukkig zijn. Het was heel bijzonder om lokale mensen te ontmoeten en door hun verhalen en manier van leven de cultuur te leren kennen. Daarnaast vond ik het verrassend om te zien hoe de zendelingen te werk gingen. In plaats van direct het evangelie te verkondigen, werkten ze aan het bouwen van relaties. Door te investeren in langdurige relaties ontstonden er vanzelf openingen om het evangelie te delen.

Tijdens mijn stage ben ik gegroeid in mijn afhankelijkheid van de Heer. Door de duisternis in het land werd het voor mij steeds duidelijker hoe belangrijk het is om met Hem te blijven wandelen. Ook ben ik de Bijbel heel anders gaan lezen. Ik heb in het land gezien hoe afgodenverering er uit ziet en doordat ik daar nu een ander beeld van heb, zijn sommige Bijbelverhalen veel meer gaan leven. Tot slot heb ik geleerd dat God niet in hokjes te plaatsen is. Hij werkt hier in Azië op heel andere manieren dan hier; mensen hebben daar heel andere openbaringen van wie Hij is. Toch is Hij nog steeds dezelfde God, dat laat maar weer zien hoe groot Hij is!”

Cultuurverschillen
“Ik vond het best spannend om niet te weten waar ik terecht zou komen maar vond steun in de belofte van God dat Hij met me mee zou gaan. De reis naar Azië liep voorspoedig en we werden hartelijk ontvangen door het zendingsechtpaar bij wie we zouden verblijven. Al snel zag ik dat dit land in alles verschilt met Nederland; er rijden veel bromfietsen en scooters door het drukke verkeer, gebouwen staan dicht op elkaar en er is veel bedrijvigheid op straat. En natuurlijk begrijp ik van de taal geen woord. Ook in de manier waarop mensen uiting geven aan hun geloof en kerk zijn is anders; mensen hebben veel voor hun geloof over en zijn actief betrokken bij hun kerk. Ik leer steeds meer hoe belangrijk is het om als zendeling je te verdiepen in een cultuur. Allereerst is het belangrijk om de taal te leren spreken zodat je mensen kunt bereiken. Daarnaast is het belangrijk om de cultuur te kennen zodat je op een passende manier onderwijs kunt geven en ook het evangelie kan delen op een manier die aansluit bij de cultuur. De zendelingen in dit land investeren veel tijd in het leren kennen van de cultuur, maar ook in relaties bouwen en vertrouwen winnen. Sommige zendelingen zien pas jaren later vrucht van deze investeringen. Ik bewonder hun geduld en onvoorwaardelijke liefde, en bewonder ook God in hoe Hij er altijd bij is en nog altijd door deze mensen heen blijft werken. Hij maakt af wat Hij begint en dat geeft hoop!”

Verbonden in Jezus
“Ik deed mijn stage bij Alliance Church in Manchester. De missie van deze gemeente is “We exist to advance the Kingdom of God the Father, sharing the Gospel of Jesus Christ in the power of the Holy Spirit to see people love and worship God and to be a blessing to others,” en deze werd in praktijk gebracht door wekelijkse diensten, bijbelstudieavonden, en het runnen van een café voor evangelisatiemogelijkheden. Ik hielp mee bij het verzorgen van de diensten en regelde daar onder andere het geluid. Ook gaf ik Engelse taalles aan immigranten, werkte ik in het café, nam ik deel aan een boekenclub voor jongeren en deed ik gebedswandelingen in de stad.

In Manchester komen veel verschillende culturen en nationaliteiten samen. Hierdoor had ik tijdens mijn stage te maken met een verscheidenheid aan mensen uit allerlei landen, met verschillende talen, overtuigingen en wereldvisies, zowel christen als niet-christen. Het café was een ontmoetingsplek waar al deze mensen bij elkaar kwamen. Er is veel eenzaamheid in de stad dus deze ontmoetingen zijn waardevolle momenten voor mensen om vriendschappen te sluiten. Ook heerst er een sterk gevoel voor individualisme en blijven mensen vaak in hun eigen culturele bubbel. Zo’n ontmoetingsplaats werkt dan overstijgend en brengt juist verbinding. Dit gaf mooie gelegenheden om het evangelie te delen en liet zien dat Jezus degene is die ons samenbindt. We zijn één dankzij Hem, en niet door onze cultuur of woonplaats of overtuigingen. Het is Jezus en Jezus alleen.”

Nieuwste berichten

24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...
De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Project van de maand | April

Project van de maand | April

Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote aantallen vluchtelingen in ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...