fbpx

Word zendeling

Geven

Vreugde: 100 jaar CAMA kerk in Guinee

23 feb 2019

Kerk vol met mensen in allemaal zelfde kleren in Guinee

Vreugde: 100 jaar CAMA kerk in Guinee

23 feb 2019

VREUGDE! Dit is het enige woord dat viering van de CAMA kerk in Guinee kan beschrijven. De viering (van een week!) vanwege het 100 jarig bestaan van de CAMA kerk in Guinee vond plaats in drie steden en was vol vreugde en dankbaarheid voor Gods liefden en trouw tegenover het Guineese volk.

De man van vrede

De eerste viering vond plaats in Baro op 19 januari, precies 100 jaar nadat het eerste missiestation in dat kleine dorp werd gevestigd. Voorganger Celestin Koffi predikte in deze samenkomst, die werd gehouden in een open veld met honderden aanwezigen. Dit is het dorp waar de eerste CAMA zendelingen de “man van de vrede” vonden na vele dorpen in de regio te hebben bezocht. De kleinzoon van deze “man van de vrede” nam ook deel aan de viering. Het hoogtepunt in Baro was de getuigenis van veel oudere vrouwen die afstudeerden van de school die in 1946 door CAMA was opgericht om onderwijs te bieden dat speciaal was bedoeld voor jonge meisjes. In 2017 noemde BBC Guinee nog één van de tien moeilijkste plaatsen voor meisjes om naar school te gaan (bron).

Meer dan 1.000 mensen aanwezig bij viering

Op 20 januari vond de tweede viering plaats in de nabijgelegen stad Kankan. Meer dan duizend mensen verzamelden zich in het Jeugdcentrum om te luisteren naar Gods woord, te zingen en om te dansen in vreugde en aanbidding. Ten slotte vond op 23 januari in de hoofdstad Conakry de grote slotceremonie plaats van het 100-jarig jubileum. Dr. Jura Yanagihara predikte in deze laatste ceremonie waarin het hoogtepunt plaatsvond nadat het officiële feest voorbij was. Honderden vreugdevolle broeders en zusters zongen uren en dansten hun vreugde en dankbaarheid uit aan de Heer.

Dr. John Stumbo, de president van de CAMA  in de VS en de voorzitters van de CAMA kerken in West- en Centraal-Afrika waren aanwezig voor deze viering. Dr. Stumbo vertelde over de visie die A.B. Simpson (oprichter van CAMA) in 1882 had om de regio langs de rivier de Niger te bereiken. Simpsons droom kwam tot bloei in het jaar dat hij stierf. Vanaf dat kleine begin zijn veel zendelingen gevolgd en werd er in 1962 een autonome nationale kerk opgericht (John Stumbo-videoblog over CAMA in Guinee).

Van 0 naar 35.000 kerkleden

De CAMA kerk in Guinee, waar ook meerdere CAMA zendelingen actief zijn, heeft nu (100 jaar later) meer dan 35.000 leden die in meer dan 600 kerken dienen. De nationale CAMA kerk leidt ook twee theologische scholen en is begonnen met verdere cross-culturele missionaire activiteiten. Amerikaanse, Canadese en Nederlandse CAMA werkers (Jon en Anja Erickson & Agaath Bakker) blijven werkzaam in dit land waar slechts 0,69% van de bevolking protestant-evangelisch is en 87% van de bevolking behoort tot de minst bereikte bevolkingsgroepen.

Beeld: Ewien van Bergeijk

Nieuwste berichten

Zaaien en oogsten in Japan

Zaaien en oogsten in Japan

Het verhaal van Mabel Francis en het echtpaar Schaeffer toont de volharding en vaak ...
Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...