fbpx

Word zendeling

Geven

Zaaien en oogsten

4 jan 2024

zaaien en oogsten

Zaaien en oogsten

4 jan 2024

Vergis u niet, God laat niet met zich spotten: wat een mens zaait, zal hij ook oogsten. Wie zaait op de akker van zijn aardse natuur, zal verderf oogsten, maar wie zaait op de akker van de Geest, oogst eeuwig leven. Laten we daarom het goede doen, zonder op te geven, want als we niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daarvoor gekomen is.Galaten 6: 7-9

Het nieuwe jaar is aangebroken en veel mensen zijn bezig geweest met goede voornemens voor dit nieuwe jaar. We denken na over wat niet zo goed ging en waar we verandering in zouden willen brengen. Ook mensen die God niet kennen beseffen heel goed dat wat je oogst het resultaat is van wat je ooit hebt gezaaid. Dit is een heel Bijbels en natuurlijk principe. Hoe komend jaar eruit gaat zien weten we niet. Alles is onzeker, maar één ding is wel zeker: wat je gaat zaaien zal je oogsten. En daarom zegt Paulus heel simpel: laten we het goede doen, zonder op te geven, want als we niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daarvoor gekomen is.

Als christenen mogen we zaaien en oogsten. Laten we goede gewoonten zaaien in ons eigen leven zodat we standvastig blijven en op de geestelijke akker zullen oogsten en laten we het zaad van het evangelie gul zaaien zodat in 2024 meer mensen in Jezus geloven dan in 2023. Vijf focus punten die je kunnen helpen komend jaar:

1. Je bent een zaaier, geen vogelverschrikker

Zorg ervoor dat je doet wat juist is, ongeacht wat er om je heen gebeurt. Jezus legde uit dat sommige zaden van de zaaier door vogels werden opgegeten en daarom geen vruchten voortbrachten. Het is niet jouw taak om over het zaad te waken. Het is jouw taak om het gewoon te zaaien.

2. Verwacht niet dat alle zaden vruchten zullen afwerpen.

Volgens de gelijkenis van Jezus bracht slechts 25 procent van de zaden oogst voort. Helaas zal niet elke verkondiging oogst opleveren. Hoe eerder we dat leren, hoe sneller we bevrijd zullen zijn van ongegronde verwachtingen. Als je alleen maar doet wat goed is vanwege de resultaten die je krijgt door goed te doen, zal je op het moment dat je geen goede resultaten krijgt een excuus hebben gevonden om te stoppen met doen wat goed is.

3. De oogst hangt af van het veld, niet van het zaad of de zaaier. 

Als een zaadje geen oogst oplevert, betekent dat niet dat de zaaier inefficiënt is. Het betekent niet dat het zaad slecht is. Meestal betekent het gewoon dat het veld waarop het viel er niet klaar voor was. Dit betekent niet dat je niet zaait op een slecht veld. Het zaad is het Woord van God, waarvan we weten dat het volmaakt is. De zaaier deed wat hij moest doen – zaaien. Het veld was het probleem.

4. Het wonder zit niet in het zaaien, maar in de oogst.

Als we begin het voorjaar weer onze tuinen gereed maken en zaadjes in de grond stoppen is daarna het wachten aangekomen. We hopen op de juiste hoeveelheden zon en regen, maar zelf is er weinig wat we kunnen doen om het zaadje te laten ontkiemen. Toch staat een paar maanden later de tuin in bloei.

5. Zaaien zal vermoeiend zijn.

Zaaien vraagt aandacht, tijd, middelen en energie. Zaaien put de zaaier uit. Daarom herinnert God ons eraan: “Laten we daarom het goede doen, zonder op te geven, want als we niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daarvoor gekomen is.” (Galaten 6:9,). Laten we niet ophouden met zaaien. Daarvoor zijn we gemaakt.

Wil jij ook zaaien in de levens van mensen op plekken in de wereld waar zij de hoop en liefde van Jezus nog niet kennen? Kom vrijblijvend op koffiegesprek met onze directeur Jan, of steun onze zendelingen met gebed en giften.

Nieuwste berichten

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...
24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...