fbpx

Word zendeling

Geven

Zendelingen in Congo bereid om te sterven: daarom kunnen wij nu stoppen

24 nov 2020

Zendeling in Congo op zendingsveld

Zendelingen in Congo bereid om te sterven: daarom kunnen wij nu stoppen

24 nov 2020

Offers brengen hoort bij zendingswerk. Maar dat zending soms zelfs letterlijk levens kost is lastig voor te stellen. Toch is dit de realiteit. Vooral als we kijken naar de historie van zendingswerk. In Congo konden we stoppen met zendingswerk. Omdat zendelingen letterlijk hun leven op het spel zetten om de boodschap van Jezus te brengen. Congo is daar een goed voorbeeld van.

De eerste zendelingen in Congo

In 1884 kwamen de eerste CAMA zendelingen aan in Congo. Ze waren ontzettend gedreven en lieten alles achter. Van de eerste lichting van vijf zendelingen bleef er maar één achter. Drie zendelingen verkochten hun spullen in Congo om weer terug te gaan naar hun thuisland en één iemand stierf zelfs, aan de gevolgen van een heftige ziekte.

Tegenslag na tegenslag

De tegenslagen waren enorm. Slavenhandelaren en inheemse stamhoofden hielden de zendelingen tegen. Ziekten waren onbekend en velen werden erdoor getroffen. Ondanks ontmoedigende fouten en niet de meest doordachte strategie waren de zendelingen onverstoorbaar. Zo schreef één van hen: “Wij geloven dat Afrika geëvangeliseerd moet worden door hun eigen mensen. Want zij, natuurlijk, kennen hen het beste.”

Discipelschap

De eerste zendelingen ontdekten dat discipelschap cruciaal was. Er kwamen mensen tot geloof, die vervolgens werden gediscipeld. Het verraste de zendelingen hoe gemotiveerd deze nieuw-gelovigen waren om de lokale bevolking zelf te bereiken. Duizenden mensen kwamen hierdoor tot geloof. Er werd een sterke lokale kerk gebouwd.

CAMA stopte met zendingswerk in Congo

Door de offers van deze zendelingen kon CAMA stoppen in Congo. De CAMA kerk in CONGO is letterlijk één van de grootste ter wereld. Er zijn duizenden gemeenten met zo’n anderhalf miljoen leden. Zendingswerk in Congo is dus niet meer nodig. De Congolezen zenden nu zelfs eigen zendelingen uit, om bij onbereikte volken van Jezus te vertellen. De cirkel is rond.

Deze indrukwekkende video laat zien hoe heftig het begin van het zendingswerk in Congo was (let op: heftige beelden!).

Help jij zodat CAMA Zending ook kan stoppen in andere landen?

Nieuwste berichten

Zendelingen op TV bij EO Metterdaad

Zendelingen op TV bij EO Metterdaad

Anco & Ewien en Jan & Tabitha hebben een indrukwekkend verhaal te vertellen.
Zendeling zijn in het Midden-Oosten

Zendeling zijn in het Midden-Oosten

Hoe is het eigenlijk om zendeling te zijn in het Midden-Oosten? Waarom kun je dan ...
Wij hebben gewonnen!

Wij hebben gewonnen!

Misschien vraag je je af waarom we juist déze titel hebben gekozen voor de Pionier. ...
Terreur leidt tot 189 keuzes voor Jezus

Terreur leidt tot 189 keuzes voor Jezus

In West-Afrika werkt CAMA samen om tastbare hulp en eeuwige hoop te bieden aan ...