fbpx

Word zendeling

Geven

Zendelingen Peter & Annemarie Dekker in quarantaine in Indonesië vanwege astma

21 apr 2020

Peter en Anne-Marie Dekker

Zendelingen Peter & Annemarie Dekker in quarantaine in Indonesië vanwege astma

21 apr 2020

CAMA zendelingen Peter & Annemarie zitten op dit moment in quarantaine in Indonesië. Helaas ondervinden ook zij de gevolgen van de Coronacrisis op dit moment. En gaat het er net even anders aan toe dan in Nederland. Marcel Oosterkamp was benieuwd hoe het met ze is en stelde 6 vragen.

1. Hoe is het nu met jullie Peter en Annemarie? Zijn jullie veilig nu?

“Het gaat goed met ons! We zijn veilig in ons huis in een afgesloten complex. Je moet altijd langs beveiliging en dat zorgt ervoor dat alleen mensen die echt hier moeten zijn naar binnen komen. We hebben lang getwijfeld wat te doen: snel terug naar Nederland of hier te blijven. We hebben in gebed de moeilijke keuze gemaakt om hier in Makassar (Indonesië) te blijven. Hier zijn we geroepen en hier ligt ons werk. We voelen ons tot op dit moment hier veilig.”

2. In Nederland zijn er al veel gevallen van Corona geconstateerd. In Indonesië ook?

“We horen de berichten hier vanuit Nederland dat het virus daar flink doorwoekerd. Op het moment is het in Makassar rustig en zijn er ongeveer 10 gevallen. De grote vraag is alleen in hoeverre dit aantal klopt, omdat ze het niet goed kunnen checken. In Jakarta en Bogor zijn er veel meer gevallen en stromen de ziekenhuizen vol.”

3. Oké! En hoe reageren jullie hier verder op?

“Afgelopen week werden we bijvoorbeeld gebeld door een gezin in het zuiden. Ze missen ons en snappen niet waarom we niet meer komen. ‘Waarom zijn jullie bang?’, wordt er gevraagd. Deze mensen leven in armoede dicht op elkaar en beseffen niet dat dit virus gevaarlijk is. ‘Is het net zoiets als Tuberculose?’, wordt er gevraagd. Die ziekte komt nog veel voor in het zuiden van Sulawesi.”

4. Op welke manier kunnen jullie tijdens deze crisis tot zegen zijn in Indonesië?

“De scholen, en de grotere winkels zijn dicht en het is niet toegestaan om kerkdiensten of andere bijeenkomsten te houden. De lessen op de universiteit gaan gewoon door maar dan online. We hebben veel contact met de studenten en proberen hen te bemoedigen met gebed en het Woord van God. Ook houden we contact met onze medewerkers in de kokosoliefabriek die op dit moment gesloten is. De overheid heeft dit geboden. Wel hebben we besloten onze werkers gewoon door te betalen. In Indonesië is het de regel: niet werken is geen loon.”

5. Jullie produceren ook zeep, gemaakt van kokos. Kunnen jullie daar mee van betekenis zijn?

“We hebben geregeld dat er een groot aantal stukken kokosnootzeep wordt uitgedeeld en de uitleg erbij dat handen wassen noodzakelijk is.

De door ons gestarte kliniek wordt door onze medewerker Ani gewoon opengehouden. Ze heeft gelukkig veel voorraad Paracetamol en ze behandeld mensen met een masker op, daardoor is ze beschermd, zegt ze. Ze is nu extra dankbaar dat ze dit werk mag doen.”

6. Ik begrijp dat jullie in quarantaine zijn. Heeft dat te maken met jouw gezondheid Peter?

“Zelf zijn we in quarantaine gegaan en hebben voor 4 weken eten in huis. We hebben dit besloten omdat Peter astmatisch is. De gezondheidszorg in Indonesië wordt niet bepaald hoog aangeschreven en het voorkomen van Corona is van uiterst belang omdat je met een longziekte een grote kans op ernstige complicaties hebt.

Nieuwste berichten

De boodschap van Jezus

De boodschap van Jezus

Hans en Leida Borghuis trekken al jaren intensief op met de kerk van Verbania. Ze ...
Project van de maand | April

Project van de maand | April

Vluchtelingenwerk in Italië Elk jaar arriveren er grote aantallen vluchtelingen in ...
Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Hoop en herstel voor de daklozen in Barcelona

Te midden van de bruisende stad Barcelona, op korte afstand van de wel bekende La ...
Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Uw steun raakt de harten van de mensen in Israël

Israël is vandaag de dag 5 maanden in oorlog. Momenteel wordt er intensief ...