fbpx

Word zendeling

Geven

Dit is hoe zendingswerk er óók uitziet

14 jul 2021

EO Metterdaad filmt Anco en Ewien over Zonnepanelen voor Afrika

Dit is hoe zendingswerk er óók uitziet

14 jul 2021

3 weken terug vertelden we het bijzondere verhaal van CAMA zendelingen Anco en Ewien van Bergeijk. God gaf ze op een bijzondere manier 2.500 zonnepanelen. Maar ze moesten wel zelf de panelen van het dak halen. Ook moeten Anco en Ewien de panelen zelf in Afrika zien te krijgen, wat nog een hele klus is! Lees snel verder om te ontdekken hoe dat in z’n werk gaat.

Jullie zijn met verschillende mensen aan de slag gegaan om de panelen te verwijderen, hoe ging dat?

“Het was best puzzelen om vanuit Senegal de hele onderneming te coördineren en mee te helpen om voldoende mankracht gedurende de week te krijgen. Een neef van Anco kwam speciaal uit Portugal om dit project aan te sturen. We waren bijzonder bemoedigd hoe vrijwilligers soms ook weer vrienden meenamen en hoe het woord zich als een vuurtje verspreidde. Een veelgehoorde opmerking was dat de sfeer onderling bijzonder goed was en dat – ondanks soms slecht weer – mensen echt de schouders onder het project zette en het doel voor ogen hielden waarvoor ze op het dak (of eronder) stonden. Er waren soms wel 20 man op een dag werkzaam. Ook vanuit het bedrijf waar de panelen lagen was veel mogelijk: mensen die bleven slapen in campers, kantine die werd gebruikt etc. Ook EO Metterdaad kwam even langs om een stukje van het werk te filmen.”


Korte video: onder barre omstandigheden werden de zonnepanelen van het dak in Nederland gehaald.

Maar nu moeten de panelen nog naar West-Afrika, hoe krijg je dat voor elkaar?

“Ja, goede vraag. Voor 1 container is er al een sponsor gevonden en daar zijn we dankbaar voor. Voor de andere 3 containers moeten we nog flink aan de slag ….Daarbij kunnen we nog wel wat hulp gebruiken – zowel praktisch (handen) als financieel of ideeën. Zonnepanelen alleen zijn niet inzetbaar – om ze goed in te zetten hebben we ook inverters en batterijen nodig.”

Hebben jullie al een concrete bestemming voor de zonnepanelen?

“Velen … Het zal makkelijk zijn om ze ‘kwijt te raken’ – zodra mensen van de panelen horen, klimmen ze in de pen om hun aanvraag kenbaar te maken. Bijbelscholen en ziekenhuizen door heel West-Afrika staan letterlijk te springen. Maar ook hier geldt weer dat er een financiële kant aan zit – we bidden voor fondsen die dit mogelijk mag maken.”

Nieuwe bestemming zonnepanelen Afrika

Zendingswerk kan dus heel praktisch zijn! Wat adviseren jullie praktisch ingestelde mensen met een zendingsverlangen?

“Leg je verlangen voor in gesprek met God en kijk wat en wie er op je pad komt. Hoe kun je in je directe omgeving tot zegen zijn. Hij heeft je niet voor niks bepaalde gaven en talenten gegeven – om deze te mogen inzetten voor Zijn Koninkrijk – dichtbij of ver weg. Een praktisch voorbeeld uit onze praktijk is de inzet van software programmeurs. Die hebben het de afgelopen jaren mogelijk gemaakt dat we refurbished autobatterijen van verschillende merken (auto motive) konden integreren binnen één zonne-energie systeem. “

Video: Leonard van Dijk
Foto’s: Ewien van Bergeijk

Nieuwste berichten

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina ging op short-term uitzending naar Italië

Rolina kwam onlangs terug van haar short-term missiereis naar Italië. Ze ging onder ...
Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Wil jij ook een Missie Partnerschap aangaan?

Met Mission Partners faciliteert CAMA Zending gelijkwaardige partnerschappen tussen ...
Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Ruim 100 jongeren op missiereis deze zomer!

Afgelopen vrijdagavond organiseerde CAMA Zending in Amersfoort de aftrap van haar ...
24 mei: De Envision Kick-Off

24 mei: De Envision Kick-Off

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod ...